Close Menu
Net-time.gr
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΔΙΑΦΟΡΑ
  • LIFESTYLE
  • TV
  • ΔΙΕΘΝΗ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
ΝΕΑ

Πένθος για την Αγγελική Νικολούλη, μετά την εκπομπή της Παρασκευής – Στιγμές πολύ δύσκολες! – Την πήραν τηλέφωνο ότι…

Κυ, 2 Νοέ 2025 10:41

Συντάξεις: Νέες παροχές και αυξήσεις στους συνταξιούχους – Από πότε και ποιοί θα τις πάρουν;

Κυ, 2 Νοέ 2025 10:15

Βόλος: Τραγικό παιχνίδι της μοίρας για 44χρονο – Ο θόρυβος που άκουσε η μητέρα του και το σοκαριστικό θέαμα που αντίκρισε…

Κυ, 2 Νοέ 2025 10:08
Facebook X (Twitter) Instagram
Net-time.gr
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΔΙΑΦΟΡΑ
  • LIFESTYLE
  • TV
  • ΔΙΕΘΝΗ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Net-time.gr

Μεγάλες οι συνέπειες από την κατανάλωση μισοψημένου ή ωμού κρέατος – Σοκάρει η αξονική ασθενούς

Πε, 29 Αυγ 2024 15:14 ΔΙΑΦΟΡΑ
Facebook Twitter WhatsApp Email Copy Link

Γιατρός που έμεινε έκπληκτος από αυτό που είδε στην αξονική ενός ασθενούς που κατανάλωνε  ωμό χοιρινό κρέας,  έδωσε στη δημοσιότητα την εξέτασή του, ώστε να δείξει τις συνέπειες που μπορεί να έχει η συνήθεια αυτή στον ανθρώπινο οργανισμό.

«Είναι μία από τις πιο απίστευτες αξονικές που έχω δει ποτέ», έγραψε στις 25 Αυγούστου στο Χ (πρώην Twitter) ο Dr. Sam Ghali, επίκουρος καθηγητής Επειγούσης Ιατρικής στο Πανεπιστήμιο της Φλόριντα, στην Τζάκσονβιλ δείχνοντας την εξέταση μιας ασθενούς που έτρωγε ωμό χοιρινό κρέας.

Η αξονική δείχνει τα πόδια της ασθενούς, οι μύες των οποίων είναι γεμάτοι με ένα παράσιτο που λέγεται κεστώδης σκώληκας (ταινία taenia solium).

Το παράσιτο αυτό προκαλεί κυστικέρκωση, όταν ένας άνθρωπος φάει ωμό ή ατελώς μαγειρεμένο χοιρινό κρέας που περιέχει βιώσιμους κυστίκερκους (κύστεις).

Ο Dr. Ghali χρησιμοποιεί το Χ για να διδάσκει στους ακολούθους του Επείγουσα Ιατρική, παρουσιάζοντάς τους διάφορα περιστατικά. Σε επόμενη ανάρτησή του παρέθεσε μερικά στοιχεία για την κυστικέρκωση.

Here’s one of the craziest CT scans I’ve ever seen

What’s the diagnosis? pic.twitter.com/DSJmPfCy9L

— Sam Ghali, M.D. (@EM_RESUS) August 25, 2024

Όπως εξήγησε, 5 έως 12 εβδομάδες μετά την κατανάλωση των κύστεων, μπορεί να εξελιχθούν στη γαστρεντερική οδό σε ενήλικες, ώριμους σκώληκες. Η κατάσταση αυτή λέγεται εντερική ταινίαση. Οι ενήλικες σκώληκες παράγουν αυγά τα οποία απελευθερώνονται στα ανθρώπινα κόπρανα.

Here’s one of the craziest CT scans I’ve ever seen

What’s the diagnosis? pic.twitter.com/DSJmPfCy9L

— Sam Ghali, M.D. (@EM_RESUS) August 25, 2024

Η επόμενη φάση
Τα βάσανα του ασθενούς που έφαγε το μολυσμένο ωμό χοιρινό, όμως, δεν τελειώνουν εδώ. Εάν καταπιεί αυτά τα αυγά (επειδή π.χ. δεν έπλυνε καλά τα χέρια του μετά την τουαλέτα) μπορεί να εκδηλώσει κυστικέρκωση

Αυτό συμβαίνει ως εξής: Όταν καταναλώσει τα αυγά, αυτά απελευθερώνουν προνύμφες οι οποίες εισδύουν στο εντερικό τοίχωμα και εισβάλλουν στην ροή του αίματος. Από εκεί μπορούν να εξαπλωθούν παντού στο σώμα, τονίζει ο Dr. Ghali.

Όταν φτάσουν στον τελικό προορισμό τους, εγκαθίστανται εκεί και δημιουργούν κυστίκερκους. Οι πιο συχνές θέσεις όπου εξαπλώνονται είναι:

Ο εγκέφαλος

Τα μάτια

Ο υποδόριος ιστός (κάτω από το δέρμα)

Οι σκελετικοί μύες

Αναλόγως με τη θέση ανάπτυξης προκαλούνται και διάφορες εκδηλώσεις. Όταν λ.χ. φθάσουν στον υποδόριο ιστό μπορεί να δημιουργήσουν εξογκώματα. Στον εγκέφαλο μπορεί να προκαλέσουν πονοκεφάλους, σύγχυση και επιληπτικούς σπασμούς (νευροκυστικέρκωση).

Φυσικά το ανοσοποιητικό σύστημα του ασθενούς δεν μένει αμέτοχο σε όλο αυτό. Τυπικά επιτίθεται στις κύστεις και τις εξουδετερώνει. Σε αυτές συσσωρεύεται στη συνέχεια ασβέστιο και δημιουργούνται αποτιτανώσεις. Αυτές απεικονίζονται ως «κόκκοι ρυζιού» στην αξονική, όπως δείχνει και αυτή που ανήρτησε ο Dr. Ghali.

Αντιμετώπιση και πρόληψη
Η κυστικέρκωση γενικώς έχει καλή πρόγνωση. Ωστόσο μερικές φορές αποβαίνει μοιραία. Παγκοσμίως υπολογίζεται ότι 50 εκατομμύρια άνθρωποι μολύνονται από ωμό χοιρινό κρέας. Οι 50.000 από αυτούς χάνουν τη ζωή τους.

Η θεραπεία για τη νόσο συνήθως είναι διάφορα φάρμακα και χειρουργική αφαίρεση των αποτιτανώσεων.

Ποιο είναι το ηθικό δίδαγμα; «Να καθαρίζετε, να πλένετε πάντοτε τα χέρια σας και ποτέ, μα ποτέ, να μην τρώτε μισομαγειρεμένο ή ωμό χοιρινό κρέας», συνιστά ο καθηγητής.

Πηγή: iatropedia.gr

blog αξονική από ασθενούς Διάφορα κατανάλωση κρέατος Μεγάλες μισοψημένου οι Σοκάρει συνέπειες» την ωμού
Είμαστε και στο Google News: Ακολουθήστε μας

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Πένθος για την Αγγελική Νικολούλη, μετά την εκπομπή της Παρασκευής – Στιγμές πολύ δύσκολες! – Την πήραν τηλέφωνο ότι…
Κυ, 2 Νοέ 2025 10:41
Συντάξεις: Νέες παροχές και αυξήσεις στους συνταξιούχους – Από πότε και ποιοί θα τις πάρουν;
Κυ, 2 Νοέ 2025 10:15
Βόλος: Τραγικό παιχνίδι της μοίρας για 44χρονο – Ο θόρυβος που άκουσε η μητέρα του και το σοκαριστικό θέαμα που αντίκρισε…
Κυ, 2 Νοέ 2025 10:08
Γιώργος Καραϊβάζ: Συναγερμός σε ξενοδοχείο στην Αράχωβα – Η γυναίκα βρισκόταν σε σοκ – Νεκρός ο…
Κυ, 2 Νοέ 2025 01:06
Κρήτη: Αυτή είναι η ιστορία πίσω από το σπίτι της βεντέτας – Σε φάγανε τα μπ@@@@@α! Oύρλιαζε η αδερφή του (Βίντεο – σοκ)
Σα, 1 Νοέ 2025 21:57
Κρήτη: Αυτός είναι ο 39χρονος πατέρας, που εκτελέστηκε εν ψυχρώ, λόγω βεντέτας – Η τραγική ειρωνεία με τη μέρα που…
Σα, 1 Νοέ 2025 18:00
Facebook X (Twitter) Pinterest Vimeo WhatsApp TikTok Instagram

Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232108

  • TAYTOTHTA
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΠΟΡΡΗΤΟΥ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
© 2025 net-time.gr

Πληκτρολογήστε και πατήστε Enter για να αναζητήσετε . Πατήστε Esc για ακύρωση.