Close Menu
Net-time.gr
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΔΙΑΦΟΡΑ
  • LIFESTYLE
  • TV
  • ΔΙΕΘΝΗ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
ΝΕΑ

Αθήνα: Σουβλατζής πασίγνωστου ψητοπωλείου συνελήφθη, γιατί σε πελάτες…

Δε, 26 Ιαν 2026 15:22

Τραγωδία στο εργοστάσιο «Βιολάντα»: Ανατριχιαστικό ντοκουμέντο με την έκρηξη να ακούγεται από 8χλμ μακριά

Δε, 26 Ιαν 2026 13:54

ΒΙΟΛΑΝΤΑ: Από τη χαρά στην τραγωδία! Πώς η κοπή πίτας έσωσε ανθρώπους, από τον θάνατο;

Δε, 26 Ιαν 2026 11:15
Facebook X (Twitter) Instagram
Net-time.gr
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΔΙΑΦΟΡΑ
  • LIFESTYLE
  • TV
  • ΔΙΕΘΝΗ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Net-time.gr

Ισχυρός σεισμός στη Χαλκιδική: Τι λένε οι σεισμολόγοι για τα 5,2 Ρίχτερ – Τι θα ακολουθήσει μετά

Κυ, 3 Νοέ 2024 21:27 ΔΙΑΦΟΡΑ
Facebook Twitter WhatsApp Email Copy Link

Ισχυρή σεισμική δόνηση 5,2 Ρίχτερ ταρακούνησε τη Χαλκιδική και έγινε αισθητός σε αρκετές περιοχές της Μακεδονίας. Ο σεισμός σημειώθηκε σε θαλάσσιο χώρο νότια, νοτιοδυτικά των Νέων Μουδανιών το απόγευμα της Κυριακής (3/11), με αποτέλεσμα προακλέσει αναστάτωση στους κατοίκους.

«Είναι μια περιοχή χαμηλής σεισμικότητας, τόσο από τα ενόργανα στοιχεία- από τότε που έχουμε σεισμογράφους, από τον 20ο αιώνα και μετά- όσο και πιο πριν, δεν υπάρχουν ιστορικές περιγραφές για ισχυρούς σεισμούς στην περιοχή, ούτε ιστορικές περιγραφές για καταστροφές» τόνισε, χαρακτηρίζοντας «μικρό» τον σεισμό. «Δεν είναι σεισμός που πρέπει να προκαλέσει ιδιαίτερη ανησυχία είναι σε περιοχή χαμηλής σεισμικότητας. Επειδή είναι θαλάσσια η περιοχή, δεν έχουμε καλή εικόνα για τα ρήγματα κτλ και βασιζόμαστε αποκλειστικά σε σεισμολογικά στοιχεία. Και αυτά τα στοιχεία μιλούν για περιοχή χαμηλής σεισμικότητας χωρίς ισχυρούς σεισμούς» επισημανε ο καθηγητής Γεωφυσικής, Κώστας Παπαζάχος.

Ωστόσο, ο κ. Παπαζάχος διευκρίνισε ότι «θα έχουμε μια αρκετά σημαντική μετασεισμική ακολουθία, απαιτητική, που σημαίνει ότι οι κάτοικοι από τα Νέα Πλάγια στην περιοχή του Σάνη, τη Σίβηρη, την Κασσάνδρα γενικότερα θα νιώθουν αρκετούς μετασεισμούς. Ήδη, έχουν γίνει πολλοί μετασεισμοί.

Θα παρακολουθούμε το φαινόμενο τις επόμενες ημέρες, αλλά λόγω του ιστορικού της περιοχής, δεν μπορεί να αξιολογηθεί ως ιδιαίτερα ανησυχητική αυτή η μετασεισμική ακολουθία, φαίνεται μια συνηθισμένη ακολουθία που έχει σοβαρές πιθανότητες να ολοκληρωθεί ομαλά το επόμενο διάστημα. Μετασεισμούς βέβαια θα έχουμε πολλούς» κατέληξε ο κ. Παπαζάχος. Δύο σεισμοί με διαφορά λίγων λεπτών σημειώθηκαν το απόγευμα της Κυριακής (3/11) στη Χαλκιδική.

«Είναι νωρίς να μιλήσουμε για κύριο σεισμό»

Από την πλευρά του, σε ανάρτησή του στα social media ο σεισμολόγος Γεράσιμος Παπαδόπουλος τόνισε ότι «είναι νωρίς να μιλήσουμε για κύριο σεισμό. Αυτό θα το δούμε αύριο με περισσότερα στοιχεία».

Αναλυτικά η ανάρτηση του κ. Παπαδόπουλου:

Σεισμός 5,2 κοντά στα Νέα Μουδανιά στη χερσόνησο Κασσάνδρα της Χαλκιδικής. Αισθητός σε Χαλκιδική και Θεσσαλονίκη. Ακολούθησαν 2-3 μικρότεροι. Είναι νωρίς να μιλήσουμε για κύριο σεισμό. Αυτό θα το δούμε αύριο με περισσότερα στοιχεία.

Σύμφωνα με το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο ο πρώτος σεισμός στις 19.03 είχε ένταση 5,2 Ρίχτερ με το επίκεντρο να εντοπίζεται 12 χιλιόμετρα νότια νοτιοδυτικά των Νέων Μουδανιών Χαλκιδικής με εστιακό βάθος 15,9 χιλιόμετρα.

Ο δεύτερος σεισμός στις 19.07 είχε ένταση 4,2 Ρίχτερ με το επίκεντρο να εντοπίζεται 11 χιλιόμετρα νότια νοτιοδυτικά των Νέων Μουδανιών Χαλκιδικής με εστιακό βάθος 8,3 χιλιόμετρα.

Παράλληλα, ακολούθησαν ασθενείς σεισμικές δονήσεις έως και 3 Ρίχτερ.

Δεν αναφέρθηκαν προβλήματα από τις σεισμικές δονήσεις

Δεν έχουν αναφερθεί προβλήματα από τις σεισμικές δονήσεις που σημειώθηκαν το απόγευμα στη Χαλκιδική και έγιναν αισθητές στη Θεσσαλονίκη και σε όλη την Κεντρική Μακεδονία, είπε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο διευθυντής της Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, Χαράλαμπος Στεργιάδης.

Παράλληλα, ο δήμαρχος Νέας Προποντίδας Μανώλης Καρράς δήλωσε επίσης ότι δεν έχουν αναναφεθεί προβλήματα και μέχρι στιγμής, δεν έχει υπάρξει κάποια αναφορά ούτε στην Πυροσβεστική ούτε στην Αστυνομία.

– 5/2: ακολουθήσει για Διάφορα θα Ισχυρός λένε μετά οι Ρίχτερ σεισμολόγοι. Σεισμός στη Τα τι Χαλκιδική:
Είμαστε και στο Google News: Ακολουθήστε μας

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Αθήνα: Σουβλατζής πασίγνωστου ψητοπωλείου συνελήφθη, γιατί σε πελάτες…
Δε, 26 Ιαν 2026 15:22
Τραγωδία στο εργοστάσιο «Βιολάντα»: Ανατριχιαστικό ντοκουμέντο με την έκρηξη να ακούγεται από 8χλμ μακριά
Δε, 26 Ιαν 2026 13:54
ΒΙΟΛΑΝΤΑ: Από τη χαρά στην τραγωδία! Πώς η κοπή πίτας έσωσε ανθρώπους, από τον θάνατο;
Δε, 26 Ιαν 2026 11:15
Η ιστορία της ΒΙΟΛΑΝΤΑ, πίσω από την ανείπωτη τραγωδία – Γιατί κατευθύνεται στο σημείο κλιμάκιο της αντιτρομοκρατικής;
Δε, 26 Ιαν 2026 10:35
Έκτακτο – Θρήνος στο εργοστάσιο μπισκότων ΒΙΟΛΑΝΤΑ – Σκηνικό πολέμου – Υπάρχουν νεκροί!
Δε, 26 Ιαν 2026 08:59
Έκτακτο – Τρίκαλα: Σοκαριστικές σκηνές στο εργοστάσιο μπισκότων ΒΙΟΛΑΝΤΑ – Τραυματίες και αγνοούμενοι! – Οι ιδιοκτήτες…
Δε, 26 Ιαν 2026 07:59
Facebook X (Twitter) Pinterest Vimeo WhatsApp TikTok Instagram

Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232108

  • TAYTOTHTA
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΠΟΡΡΗΤΟΥ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
© 2026 net-time.gr

Πληκτρολογήστε και πατήστε Enter για να αναζητήσετε . Πατήστε Esc για ακύρωση.