Close Menu
Net-time.gr
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΔΙΑΦΟΡΑ
  • LIFESTYLE
  • TV
  • ΔΙΕΘΝΗ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
ΝΕΑ

Σε σοκ η οικογένεια της 20χρονης αθλήτριας που βρέθηκε νεκρή σε πισίνα – Γιατί πέθανε σε μια γιορτή;

Κυ, 3 Αυγ 2025 20:45

Καιρός: Πώς θα είναι κ καιρός μέχρι τον Δεκαπενταύγουστο – Τι «βλέπουν» οι μετεωρολόγοι

Κυ, 3 Αυγ 2025 20:41

Τα τρία τυχερά ζώδια της εβδομάδας -Τέλος στην αρνητική ενέργεια, ένας νέος κύκλος ανοίγει

Κυ, 3 Αυγ 2025 17:26
Facebook X (Twitter) Instagram
Net-time.gr
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΔΙΑΦΟΡΑ
  • LIFESTYLE
  • TV
  • ΔΙΕΘΝΗ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Net-time.gr

Θλίψη! Πέθανε ο συνθέτης του πασίγνωστου τραγουδιού…

Τρ, 19 Νοέ 2024 09:16 ΔΙΑΦΟΡΑ
Facebook Twitter WhatsApp Email Copy Link

Ο Γάλλος μουσικός Σαρλ Ντιμόν, συνθέτης του θρυλικού τραγουδιού “Non, je ne regrette rien” και συνοδοιπόρος της γνωστής ως “La Môme”, Εντίθ Πιαφ, απεβίωσε στη διάρκεια της χθεσινής νύχτας σε ηλικία 95 ετών.

Ο τραγουδιστής, στιχουργός και συνθέτης, που συνεργάστηκε επίσης με τη Δαλιδά και την Μπάρμπαρα Στρέιζαντ, πέθανε έπειτα από μακρά ασθένεια στο σπίτι του στο Παρίσι, δήλωσε η σύντροφός του Φλοράνς στο Γαλλικό Πρακτορείο. Με μήνυμά της στην πλατφόρμα X, η υπουργός Πολιτισμού της Γαλλίας Ρασιντά Ντατί απέτισε φόρο τιμής σε “ένα ιερό τέρας του γαλλικού τραγουδιού”.

Η σταδιοδρομία αυτού του τρομπετίστα απογειώθηκε στο γύρισμα των χρόνων του ’60 όταν έπεισε τη σταρ Εντίθ Πιαφ να ερμηνεύσει μία από τις συνθέσεις του.

Monstre sacré de la chanson française, Charles Dumont a tiré sa révérence. Il avait composé « Non, je ne regrette rien » et « Mon Dieu » pour Edith Piaf, et des centaines d’autres chansons, tout en étant lui même un interprète d’immense talent.

J’adresse mes sincères… https://t.co/oYPwwNLfiD

— Rachida Dati ن (@datirachida) November 18, 2024

Το “Non, je ne regrette rien” (“Όχι, δεν μετανιώνω για τίποτα”) έγινε από τότε μια χαρακτηριστική επιτυχία της “La Môme”, γνωστή σε όλο τον κόσμο.

“Η μητέρα μου με έφερε στον κόσμο αλλά η Εντίθ Πιαφ με έβαλε στον κόσμο”, έλεγε ο μουσικός αυτός που γεννήθηκε στην Καόρ (νοτιοδυτική Γαλλία) στις 26 Μαρτίου 1929. “Χωρίς εκείνην, δεν θα είχα κάνει ποτέ όλα εκείνα που έχω κάνει”.

Ήταν το 1956 όταν βγήκαν από το πιάνο του Σαρλ Ντιμόν, ενός άγνωστου τότε 27χρονου μουσικού, οι νότες αυτού που θα γινόταν ένα από τα πιο γνωστά γαλλικά τραγούδια στον κόσμο.

Όμως η τραγουδίστρια δεν ήταν βέβαιη. “Η Πιαφ με είχε ήδη απορρίψει τρεις φορές, δεν ήθελα να την ξαναδώ”, έλεγε ο Σαρλ Ντιμόν στο Γαλλικό Πρακτορείο το 2018. “Όμως ο Μισέλ Βοκέρ, που έγραψε τους στίχους, με έπεισε να ξαναπροσπαθήσω το 1960. Όταν έμαθε ότι ήμουν εκεί, έβαλε τις φωνές, απαιτώντας να ακυρωθεί το ραντεβού”.

“Παρ΄ολ΄αυτά πήγαμε στο σπίτι της. Έπαιξα το κομμάτι στο πιάνο. Και… δεν αποχωριστήκαμε ποτέ”, έλεγε. “Εκείνη την εποχή ήταν πολύ άσχημα και αυτό το τραγούδι ήταν μια ανάσταση”.

Η παρεξήγηση με τη Λεγεώνα των Ξένων
Πολλές φορές έχει υποστηριχθεί στη Γαλλία ότι η Πιαφ είχε αφιερώσει το εμβληματικό της τραγούδι στη Λεγεώνα των Ξένων, το στρατιωτικό σώμα υπό γαλλική διοίκηση που πολεμούσε για τη Γαλλία εκτός των γαλλικών συνόρων. Την περίοδο που κυκλοφόρησε το τραγούδι, ο πόλεμος της Αλγερίας δίχαζε τη Γαλλία. Τότε, οι άνδρες της τραγουδούσαν την επιτυχία της Πιάφ δίνοντας έμφαση στους στίχους: “Όχι, δεν μετανιώνω για τίποτα”.

Ο Γάλλος δημοσιογράφος Ζακ Πεσίς, όμως αποκαθιστά την αλήθεια, όπως γράφει το franceinfo: “Ήταν η Λεγεώνα των Ξένων που πήρε αυτό το τραγούδι για να το κάνει ύμνο της γιατί αντιστοιχούσε σε αυτό που σκέφτονται οι στρατιώτες, δεν μετανιώνουν ποτέ για τίποτα στη μάχη. Η Πιαφ δεν τους το αφιέρωσε ποτέ”.

Όσο για την Πιαφ, δεν μετάνιωσε ποτέ για τίποτα και κυρίως όχι για την επιστροφή της στη σκηνή, το 1960, τρία χρόνια πριν από το θάνατό της, το 1963, σε ηλικία μόλις 47 ετών.

“Αν έγινα διεθνής μουσικός, το οφείλω στην Εντίθ”, έλεγε ο Ντιμόν, που στη συνέχεια συνεργάστηκε με την Αμερικανίδα Μπάρμπαρα Στρέιζαντ.

Το “Le Mur” τραγουδισμένο στα γαλλικά στην πλευρά Α και η αγγλική εκδοχή του με τίτλο “I’ve been Here” στην πλευρά Β, περιλαμβάνονται στο όγδοο άλμπουμ στης σταρ, “Je m’appelle Barbra” που κυκλοφορεί το 1966.

Ως τραγουδιστής, ο Ντιμόν συνοδεύει την Πιαφ. “Ένα βράδυ, της είπα φεύγοντας από τη σκηνή πως το κοινό δεν ήταν καλό. Με κοιτάζει κατευθείαν στα μάτια και μου λέει: ‘δεν ήταν εκείνο κακό. Εσύ δεν ήσουν καλός’. Κατάλαβα τότε πως το κοινό δεν κάνει την επιτυχία, είναι εκείνο που δίνεις που λειτουργεί”.

Με τον θάνατο της Πιαφ ξαναπαίρνει το μικρόφωνο προτού εγκαταλείψει τα τραγούδια διαμαρτυρίας: “Ας τα αφήσουμε αυτά στους Αμερικανούς που τα κάνουν τόσο καλύτερα!”, έλεγε.

Ακολουθούν άλμπουμ με τραγούδια όπου ο έρωτας παίρνει τη μερίδα του λέοντος.

Μέχρι το 2019 εξακολουθούσε να εμφανίζεται στη σκηνή. “Όταν επανεμφανίζεσαι μπροστά σε ένα κοινό που σε βλέπει όπως σε έβλεπε 20, 30 ή 40 χρόνια πριν και σε υποδέχεται με τον ίδιο τρόπο, σε κάνει να νιώθεις ξανά 20 χρονών”, έλεγε.

DISPARITION ⚫ Charles Dumont, compositeur du légendaire "Non, je ne regrette rien" d'Édith Piaf, est mort à l'âge de 95 ans.
⏪ En 1962, la chanteuse interprétait ce titre depuis le 1er étage de la Tour Eiffel. pic.twitter.com/w0wZCVKKPJ

— INA.fr (@Inafr_officiel) November 18, 2024

Διάφορα Θλίψη! πασίγνωστου Πέθανε συνθέτης του τραγουδιού…
Είμαστε και στο Google News: Ακολουθήστε μας

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Σε σοκ η οικογένεια της 20χρονης αθλήτριας που βρέθηκε νεκρή σε πισίνα – Γιατί πέθανε σε μια γιορτή;
Κυ, 3 Αυγ 2025 20:45
Καιρός: Πώς θα είναι κ καιρός μέχρι τον Δεκαπενταύγουστο – Τι «βλέπουν» οι μετεωρολόγοι
Κυ, 3 Αυγ 2025 20:41
Τα τρία τυχερά ζώδια της εβδομάδας -Τέλος στην αρνητική ενέργεια, ένας νέος κύκλος ανοίγει
Κυ, 3 Αυγ 2025 17:26
Ρόδος: Υπόθεση “παγώνει” το αίμα – Σε σοκ οι αστυνομικοί με τα αποτελέσματα του DNA – Αποκαλύφθηκε για 29χρονη ότι…
Κυ, 3 Αυγ 2025 15:08
Φρίκη και ανατριχίλα! Μητέρα ταξίδευε με το λεωφορείο έχοντας τη 2χρονη κόρη της μέσα σε…
Κυ, 3 Αυγ 2025 15:03
Τελευταίες εξελίξεις για συντάξεις!: “Έρχονται” αυξήσεις έως και 81 ευρώ – Ποιοι συνταξιούχοι θα τις πάρουν
Κυ, 3 Αυγ 2025 14:20
Facebook X (Twitter) Pinterest Vimeo WhatsApp TikTok Instagram

Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232108

  • TAYTOTHTA
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΠΟΡΡΗΤΟΥ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
© 2025 net-time.gr

Πληκτρολογήστε και πατήστε Enter για να αναζητήσετε . Πατήστε Esc για ακύρωση.