Close Menu
Net-time.gr
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΔΙΑΦΟΡΑ
  • LIFESTYLE
  • TV
  • ΔΙΕΘΝΗ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
ΝΕΑ

Αυτό το ζώδιο είναι οι μεγαλύτεροι συμφεροντολόγοι: Βάζουν πάνω απ’ όλα τον εαυτό τους

Πα, 12 Σεπ 2025 09:22

Κρήτη: Σπαρακτικές σκηνές εκεί που σκοτώθηκε η 23χρονη – Γιατί κατέρρευσε η τουρίστρια που πήγε να τη βοηθήσει;

Πα, 12 Σεπ 2025 09:16

Πάτρα: Αποκλειστικό βίντεο από το φρικτό τροχαίο – Το φρικτό λάθος! – Ο οδηγός που απανθρακώθηκε ήταν…

Πε, 11 Σεπ 2025 22:38
Facebook X (Twitter) Instagram
Net-time.gr
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΔΙΑΦΟΡΑ
  • LIFESTYLE
  • TV
  • ΔΙΕΘΝΗ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Net-time.gr

Απίστευτες εικόνες από την Αίγυπτο – 18 Φαραώ ξανά στους δρόμους του Καΐρου

Κυ, 4 Απρ 2021 18:10 ΔΙΕΘΝΗ
Facebook Twitter WhatsApp Email Copy Link

Μια τελετή που θα ζήλευε το παλιό Χόλιγουντ ήταν αυτή που είδε όλη η Αίγυπτος και όχι μόνο.

Είκοσι δύο άρματα, που μετέφεραν τις μούμιες Φαραώ της αρχαίας Αιγύπτου, παρέλασαν το βράδυ του Σαββάτου στους δρόμους του Καΐρου, σε ένα φαραωνικό θέαμα, για να πάνε στο καινούριο «σπίτι» τους, το Εθνικό Μουσείο Αιγυπτιακού Πολιτισμού (NMEC).

Είκοσι δύο άρματα, που μετέφεραν τις μούμιες Φαραώ της αρχαίας Αιγύπτου, παρέλασαν το βράδυ του Σαββάτου στους δρόμους του Καΐρου, σε ένα φαραωνικό θέαμα, για να πάνε στο καινούριο «σπίτι» τους, το Εθνικό Μουσείο Αιγυπτιακού Πολιτισμού (NMEC).

Watch as 22 royal mummies, kings and queens who died more than 3,000 years ago, go on parade in #Egypt#Egyptology #PharaohsGoldenParade pic.twitter.com/6ADF6UODsO

— DNE Buzz (@Dnebuzz) April 3, 2021

Τα πρώτα μαύρα άρματα, που έφεραν χρυσά μοτίβα και ήταν κατασκευασμένα έτσι ώστε να θυμίζουν τις ταφικές λέμβους της αρχαιότητας, αναχώρησαν στις 8 το βράδυ από την πλατεία Ταχρίρ και το Μουσείο του Καΐρου όπου αναπαύονταν οι φαραώ εδώ και πάνω από έναν αιώνα.

Απαγορευόταν επίσης η κυκλοφορία κατά μήκος της διαδρομής των επτά χιλιομέτρων που διέσχισε η πομπή, μέχρι το NMEC, στο Φουστάτ, στα νότια της πρωτεύουσας.

Ενώ ακούγονταν κανονιοβολισμοί, τα άρματα έφτασαν στο ολοκαίνουριο μουσείο μισή ώρα αργότερα και τα υποδέχτηκε ο πρόεδρος Άμπντελ Φάταχ αλ Σίσι.

Με χρονολογική σειρά, ο φαραώ Σεκενενρέ Τάο (16ος αιώνας π.Χ.) ο επονομαζόμενος «ο Γενναίος», άνοιξε την παρέλαση, που έκλεισε με τον Ραμσή Θ’ (12ος π.Χ. αι.). Από τις διασημότερες μούμιες που διέσχισαν το Κάιρο ήταν εκείνες της Χατσεψούτ και του Ραμσή Β’.

Λουσμένη σε ένα γαλάζιο φως, η πομπή των 18 βασιλιάδων και των τεσσάρων βασιλισσών, κυρίως του Νέου Βασιλείου, συνοδευόταν από ένα εντυπωσιακό θέαμα: προπορεύονταν άρματα που τα έσερναν άλογα και γυναίκες, ντυμένες με κοστούμια της αρχαίας Αιγύπτου ενώ δεξιά και αριστερά στον δρόμο άνδρες χτυπούσαν ταμπούρλα.

Οι εορταστικές εκδηλώσεις ξεκίνησαν με ένα τραγούδι, ειδικά γραμμένο για την περίσταση αυτή, του δημοφιλούς Αιγύπτιου τραγουδιστή Μοχάμεντ Μουνίρ.

Λίγο πριν ξεκινήσει η παρέλαση, πολλοί Αιγύπτιοι ηθοποιοί, όπως οι Άχμεντ Ζάκι και Μόνα Ζάκι και η Τυνήσια Χεντ Σάμπρι απήγγειλαν κείμενα για τον αιγυπτιακό πολιτισμό.

Νωρίτερα, ο πρόεδρος Σίσι πήγε στο NMEC, συνοδευόμενος από τον πρωθυπουργό Μοστάφα Μαντμπούλι και τη γενική διευθύντρια της UNESCO Οντρεΐ Αζουλέ, για να επιθεωρήσουν ένα μέρος της συλλογής.

«Με μεγάλη υπερηφάνεια, υποδέχομαι τους βασιλιάδες και τις βασίλισσες της Αιγύπτου μετά το ταξίδι τους», έγραψε στο Twitter.

Το NMEC, άνοιξε τις πύλες του για το κοινό σήμερα 4 Απριλίου. Όμως οι μούμιες θα εκτεθούν μετά τις 18 Απριλίου.

Η Οντρεϊ Αζουλέ τόνισε στην ανακοίνωσή της ότι η «μετακόμιση» των αρχαίων βασιλιάδων στο NMEC είναι «η κατάληξη μιας μακράς εργασίας για να τους διατηρήσουμε και να τους εκθέσουμε καλύτερα». Στο έργο αυτό συμμετείχε και η UNESCO.

Οι 22 μούμιες ανακαλύφθηκαν κοντά στο Λούξορ μετά το 1881 και οι περισσότερες από αυτές δεν είχαν φύγει από την πλατεία Ταχρίρ από τις αρχές του 20ού αιώνα. Από τη δεκαετία του 1950 ήταν εκτεθειμένες σε μια μικρή αίθουσα, όμως στο NMEC θα διατηρούνται σε σύγχρονες προθήκες ώστε να ελέγχεται καλύτερα η θερμοκρασία και η υγρασία του χώρου, εξήγησε η καθηγήτρια Αιγυπτιολογίας Σαλίμα Ικράμ. Ο διάκοσμος θα παραπέμπει στους υπόγειους τάφους των φαραώ, με τις σαρκοφάγους και τα προσωπικά αντικείμενά τους.

Πηγή:newsit.gr

Είμαστε και στο Google News: Ακολουθήστε μας

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Αυτό το ζώδιο είναι οι μεγαλύτεροι συμφεροντολόγοι: Βάζουν πάνω απ’ όλα τον εαυτό τους
Πα, 12 Σεπ 2025 09:22
Κρήτη: Σπαρακτικές σκηνές εκεί που σκοτώθηκε η 23χρονη – Γιατί κατέρρευσε η τουρίστρια που πήγε να τη βοηθήσει;
Πα, 12 Σεπ 2025 09:16
Πάτρα: Αποκλειστικό βίντεο από το φρικτό τροχαίο – Το φρικτό λάθος! – Ο οδηγός που απανθρακώθηκε ήταν…
Πε, 11 Σεπ 2025 22:38
Πώς θα είναι τα νέα χαρτονομίσματα του ευρώ
Πε, 11 Σεπ 2025 22:33
Κρήτη: Αυτή είναι η 23χρονη που βρήκε τραγικό θάνατο – Όσα κατέγραψε η κάμερα τη στιγμή που τελείωσε η ζωή της
Πε, 11 Σεπ 2025 22:29
Ποιός είναι ο 42χρονος που β@@@@ γυναίκες – Φρικτά όσα περνούσαν στα χέρια του!
Πε, 11 Σεπ 2025 22:22
Facebook X (Twitter) Pinterest Vimeo WhatsApp TikTok Instagram

Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232108

  • TAYTOTHTA
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΠΟΡΡΗΤΟΥ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
© 2025 net-time.gr

Πληκτρολογήστε και πατήστε Enter για να αναζητήσετε . Πατήστε Esc για ακύρωση.