Close Menu
Net-time.gr
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΔΙΑΦΟΡΑ
  • LIFESTYLE
  • TV
  • ΔΙΕΘΝΗ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
ΝΕΑ

Έξαλλος ο Αντώνης Κανάκης στο Ράδιο Αρβύλα: «Δεν ντρέπεστε ρε αλ@τ@ς, ρε κ@λ@@@δα; Πόσο β@@@@ μπορεί να είστε;»

Τρ 28 Νοέ 2023 21:07

Ανδρέας Μικρούτσικος για Σταμάτη Γαρδέλη: “Ο γιος μου έμενε στην ίδια πολυκατοικία μαζί του και μου έλεγε γι’ αυτόν…”

Τρ 28 Νοέ 2023 18:58

Δύσκολες ώρες για τον Νίκο Φλωρινιώτη – Εσπευσμένα στο νοσοκομείο…

Τρ 28 Νοέ 2023 14:57
Facebook X (Twitter) Instagram
Net-time.gr
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΔΙΑΦΟΡΑ
  • LIFESTYLE
  • TV
  • ΔΙΕΘΝΗ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Net-time.gr

Από την Πρωτοχρονιά έρχονται αυξήσεις στον μισθό των εργαζομένων

Κυ 31 Οκτ 2021 10:58 ΔΙΑΦΟΡΑ
Facebook Twitter WhatsApp Email Copy Link

Θα είναι το 2022 έτος σημαντικής αύξησης των αποδοχών όπως εκτιμούν ακόμη και στο εσωτερικό της κυβέρνησης; Και αν ναι ποιο θα είναι το ύψος αυτών των αυξήσεων; Και σε τελική ανάλυση, θα τους αφορά όλους ή θα υπάρξουν εξαιρέσεις;

Με τα μέχρι τώρα δεδομένα, φαίνονται τα εξής: ο κατώτατος μισθός θα αυξηθεί δύο φορές μέσα στην επόμενη χρονιά. Την πρώτη φορά, η αύξηση θα είναι 2% ενώ θα υπάρξει και ένα διορθωτικό ποσοστό το οποίο θα κλειδώσει μέσα στον άνοιξη. Ενώ λοιπόν όσοι αμείβονται με τον κατώτατο μισθό είναι δεδομένο ότι θα πάρουν περί τα 11 ευρώ επιπλέον με το που θα αλλάξει ο χρόνος, για τον δεύτερο γύρο μπορούν να προσβλέπουν σε ένα ποσό της τάξεως των 6 ευρώ ανά μήνα για κάθε 1% αύξησης του κατώτατου μισθού.
Οι δημόσιοι υπάλληλοι θα δουν αύξηση μόνο αν αλλάξουν κλιμάκιο. Η κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης έχει ήδη μετατεθεί για το 2023 και δύσκολα θα αλλάξει αυτή η απόφαση.

 

Όσο για τους εργαζόμενους στον ιδιωτικό τομέα που λαμβάνουν υψηλότερο μισθό από τον κατώτατο, αυτοί είναι πιθανό ότι θα πάρουν αύξηση είτε λόγω της υπογραφής επιχειρησιακών ή άλλων κλαδικών συμβάσεων εργασίας είτε λόγω της έντονης κινητικότητας στην αγορά εργασίας. Είναι γεγονός ότι ύστερα από χρόνια, αρχίζουν και παρατηρούνται “μετεγγραφές” από την μια εταιρεία στην άλλη εργαζομένων, με προφανή στόχο την αύξηση των αποδοχών τους.

Η αύξηση του κατώτατου μισθού

Για τους δικαιούχους του κατώτατου μισθού, έχει ήδη ανοίξει η συζήτηση για διορθωτική αύξηση μέσα στο 2022. Προς το παρόν, είναι δρομολογημένη η αύξηση του 2% η οποία θα φέρει τον κατώτατο μισθό:

1. Στα 663 ευρώ μεικτά ή στα 569,38 ευρώ καθαρά για όσους δεν έχουν προϋπηρεσία. Το επιπλέον ποσό που θα εισπράξει ο εργαζόμενος, θα διαμορφωθεί στα 11,16 ευρώ ενώ ο εργοδότης θα επιβαρυνθεί με 15,93 ευρώ.

2. Στα 729,3 ευρώ μεικτά για όσους έχουν συμπληρώσει μια τριετία ή στα 624 ευρώ καθαρά

3. Στα 795 ευρώ μεικτά ή στα 668 ευρώ καθαρά για όσους έχουν συμπληρώσει δύο τριετίες και

4. Στα 861,9 ευρώ μεικτά για τις τρεις τριετίες ή στα 713,2 ευρώ καθαρά.

Για κάθε 1% επιπλέον αύξησης, πέραν του ήδη δρομολογημένου 2%, ο εργαζόμενος θα εισπράττει και 6 ευρώ καθαρά ανά μήνα επιπλέον. Δηλαδή, αν η αύξηση του κατώτατου μισθού πάει από το 2% στο 4%, τότε ο καθαρός μηνιαίος μισθός θα αναπροσαρμοστεί συνολικά κατά 23 ευρώ σε σχέση με τα επίπεδα του 2021. Να σημειωθεί πάντως ότι η δεύτερη αύξηση του κατώτατου μισθού δεν θα γίνει από τις αρχές του νέου έτους αλλά αργότερα μέσα στην επόμενη χρονιά.

Ενώ η αύξηση του κατώτατου μισθού θα αφορά περί τους 500-600.000 εργαζόμενους που αμείβονται με τον κατώτατο μισθό, η νέα μείωση των ασφαλιστικών εισφορών από τα μέσα του 2022 θα αφορά στο σύνολο των εργαζόμενων στον ιδιωτικό τομέα. Με τη διαφορά όμως ότι αυτή η αύξηση θα είναι μικρή: περί το 0,25% για τον εργαζόμενο από την συνολικά μισή ποσοστιαία μονάδα που θα είναι η μείωση των ασφαλιστικών εισφορών για τις επικουρικές συντάξεις.

Τι περιμένει όμως τους συνταξιούχους; Κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης δεν προβλέπεται ούτε αύξηση της ονομαστικής σύνταξης καθώς και το 2022 ισχύει η απαγόρευση αυξήσεων. Αναπροσαρμογές επιτρέπεται να γίνουν (βάσει πληθωρισμού, ανάπτυξης κλπ) από το 2023 αλλά και αυτό δεν θα φανεί σε όσους έχουν την λεγόμενη προσωπική διαφορά.

αυξήσεις Διάφορα εργαζομένων Έρχονται μισθό Πρωτοχρονιά στον
Είμαστε και στο Google News: Ακολουθήστε μας

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Έξαλλος ο Αντώνης Κανάκης στο Ράδιο Αρβύλα: «Δεν ντρέπεστε ρε αλ@τ@ς, ρε κ@λ@@@δα; Πόσο β@@@@ μπορεί να είστε;»
Τρ 28 Νοέ 2023 21:07
Ανδρέας Μικρούτσικος για Σταμάτη Γαρδέλη: “Ο γιος μου έμενε στην ίδια πολυκατοικία μαζί του και μου έλεγε γι’ αυτόν…”
Τρ 28 Νοέ 2023 18:58
Δύσκολες ώρες για τον Νίκο Φλωρινιώτη – Εσπευσμένα στο νοσοκομείο…
Τρ 28 Νοέ 2023 14:57
Λάρισα: Θρήνος για την 29χρονη υπαξιωματικό της Πολεμικής Αεροπορίας – Το μακάβριο σκηνικό που αντίκρισαν…
Τρ 28 Νοέ 2023 14:30
Ομηρικός καυγάς Λιάγκα – Μπέου: “Άσε τα παιδιά μου απέξω…αλητείες σε μένα όχι!
Τρ 28 Νοέ 2023 12:45
Λαμία: Πέθανε ο 20χρονος γιος γνωστού οπερατέρ και φωτογράφου – “Ραγίζουν” καρδιές τα λόγια της μητέρας του
Τρ 28 Νοέ 2023 11:39
Net-time.gr
Facebook X (Twitter) Instagram YouTube
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΠΟΡΡΗΤΟΥ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
© 2023 net-time.gr

Πληκτρολογήστε και πατήστε Enter για να αναζητήσετε . Πατήστε Esc για ακύρωση.