Close Menu
Net-time.gr
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΔΙΑΦΟΡΑ
  • LIFESTYLE
  • TV
  • ΔΙΕΘΝΗ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
ΝΕΑ

Μαζωνάκης: Ράκος η αδελφή του, Βάσω, στην εκκλησία – Σπάραζε η Μαρία και ο πατέρας του (Βίντεο)

Κυ, 13 Σεπ 2026 20:20

Μαζωνάκης: Συγκινητικές στιγμές έξω από την εκκλησία – Κόσμος στα μπαλκόνια και στους δρόμους κλαίει και τραγουδάει “Ώρες μικρές”

Κυ, 13 Σεπ 2026 19:03

Δεν είναι μόνο ο Μαζωνάκης! Άλλος ένας θάνατος γνωστής Ελληνίδας σε ιατρείο που συγκλόνισε το πανελλήνιο

Κυ, 13 Σεπ 2026 16:54
Facebook X (Twitter) Instagram
Net-time.gr
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΔΙΑΦΟΡΑ
  • LIFESTYLE
  • TV
  • ΔΙΕΘΝΗ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Net-time.gr

Εφιάλτης στέκει πάνω από την Αττική – Αποκαλύπτονται θαμμένα χωριά: «Nα μην ξαναζήσουμε ότι ζήσαμε 30χρονια πριν»

Σα, 31 Αυγ 2024 10:06 ΔΙΑΦΟΡΑ
Facebook Twitter WhatsApp Email Copy Link
Προσθήκη του net-time.gr ως προτεινόμενη πηγή στην Google
Google News

Επιστρέφει ο εφιάλτης της λειψυδρίας στην Αττική, με τους επιστήμονες να κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου, για τα αποθέματα νερού.

Τα τελευταία δύο χρόνια η στάθμη έχει υποχωρήσει πάνω από 35 μέτρα και άλλα 18 περίπου μόλις τον τελευταίο χρόνο, σύμφωνα με τους κατοίκους.

Στο χωριό Κάλλιο Φωκίδας οι κάτοικοι κάθε μέρα παρατηρούν τη λίμνη να μειώνεται με γρήγορους ρυθμούς. Παράλληλα, τα θαμμένα μέσα στο νερό κτίσματα του χωριού που εγκατέλειψαν αποκαλύπτονται, μαζί τους και οι μνήμες από το παρελθόν.

Το 1980 όταν ολοκληρώθηκε η τεχνική λίμνη του Μόρνου οι άνθρωποι που ήταν εκεί αναγκάστηκαν να μετακομίσουν σε υψόμετρο 390 μέτρων και να δημιουργήσουν νέο οικισμό. Οι περισσότεροι όμως μετακινήθηκαν στην Αθήνα και άλλες πόλεις της χώρας. Εκεί, στον νέο οικισμό Κάλλιο μένουν περίπου 60 άνθρωποι να βλέπουν και να παρατηρούν κάθε μέρα να αναδύονται από τα νερά της λίμνης οι παιδικές τους μνήμες τα υπάρχοντά τους, όλα όσα εγκατέλειψαν.

Τα 80 σπίτια στο βυθισμένο στα νερά τις λίμνης χωριό Κάλλιο μαζί και η εκκλησία τους και το Δημοτικό τους Σχολείο «θυσιάστηκαν» για την ύδρευσης της Αθήνας. «Για ένα έργο που κάλυψε το μεγάλο πρόβλημα της πρωτεύουσας, αλλά χωρίς να αποδώσει μέχρι και σήμερα κάποιο όφελος για την περιοχή μας» όπως λένε με παράπονο.
Αυτά τα καμπανάκια έχουν χτυπήσει προ πολλού, όχι μόνο στην περιοχή γύρω από το Μόρνο, αλλά και στην ευρύτερη περιοχή που επηρεάζει όλα τα σημεία που παίρνει νερό η Αττική είτε από το Μόρνο, είτε από τον Εύηνο, είτε ακόμη από την Κωπαϊδα και την Υλίκη.

Στην Κωπαϊδα δίδεται μία μεγάλη μάχη να μειωθούν οι ζημιές καθώς χιλιάδες στρέμματα θα παραμείνουν απότιστα, με ότι σημαίνει αυτό για τις παραγωγές τον αγροτών. Τα προηγούμενα χρόνια είχαν μία δυνατότητα να παίρνουν ποσότητες νερού και από την ΕΥΔΑΠ. Τώρα αυτό το ενδεχόμενο απομακρύνεται συνεχώς καθώς στους ταμιευτήρες της ΕΥΔΑΠ που τροφοδοτούν την Αττική η στάθμη πέφτει και το αποθηκευμένο νερό μειώνεται συνέχεια.

Όσο όμως το θαμμένο μέσα στα νερά της λίμνης χωριό Κάλλιο συνεχίζει να αποκαλύπτεται, συναγερμός έχει χτυπήσει προς όλες τις κατευθύνσεις. Οι μετρήσεις πολλαπλασιάζονται, το καμπανάκι του κινδύνου έχει σημάνει.

«Έχουμε ένα βιώσουμε τέτοια κατάσταση από το 1993» σημειώνει ο πρόεδρος της κοινότητας Καλλίου Αποστόλης Γεροδήμος και συνεχίζει λεγοντας πως «από τότε πέρασαν 30 χρόνια. Βεβαίως στη λίμνη κατέβαινε η στάθμη. Χιόνιζε και έβρεχε το χειμώνα με συνέπεια να αναπληρώνει την ποσότητα του νερού. Τώρα η κατάσταση γίνεται εφιαλτική. Όσο θα πέφτει η στάθμη του νερού τόσο θα αποκαλύπτονται κτίρια από το βυθισμένο μέσα στο νερό χωριό. Αν δεν βρέξει το χειμώνα το πρόβλημα θα γίνει πολύ μεγαλύτερο» όπως σημειώνει, εκφράζοντας την ελπίδα «να μην ξαναζήσουμε ότι ζήσαμε 30χρονια πριν».

Δείτε το βίντεο – Λειψυδρία: Ποιος ο κίνδυνος για την Αττική


«Ζήσαμε «Μην – 30χρονια από αποκαλύπτονται Αττική Διάφορα εφιάλτης θαμμένα να ξαναζήσουμε ότι….. Πάνω πριν στέκει την χωριά

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Μαζωνάκης: Ράκος η αδελφή του, Βάσω, στην εκκλησία – Σπάραζε η Μαρία και ο πατέρας του (Βίντεο)
Κυ, 13 Σεπ 2026 20:20
Μαζωνάκης: Συγκινητικές στιγμές έξω από την εκκλησία – Κόσμος στα μπαλκόνια και στους δρόμους κλαίει και τραγουδάει “Ώρες μικρές”
Κυ, 13 Σεπ 2026 19:03
Δεν είναι μόνο ο Μαζωνάκης! Άλλος ένας θάνατος γνωστής Ελληνίδας σε ιατρείο που συγκλόνισε το πανελλήνιο
Κυ, 13 Σεπ 2026 16:54
14-20/9: Η τύχη χαμογελά σε 3 ζώδια – Το Σύμπαν τους φέρνει αφθονία και δεύτερες ευκαιρίες
Κυ, 13 Σεπ 2026 14:51
Τι συνέβαινε πραγματικά με τον Γιώργο Μαζωνάκη; Στενός του συνεργάτης «σπάει» τη σιωπή του
Κυ, 13 Σεπ 2026 14:47
Μαζωνάκης: Αυτό είναι το τραγούδι που γράφτηκε και δεν πρόλαβε να ηχογραφήσει – Λες και ένιωθε κάτι…
Κυ, 13 Σεπ 2026 11:34
Facebook X (Twitter) Pinterest Vimeo WhatsApp TikTok Instagram

Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232108

  • TAYTOTHTA
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΠΟΡΡΗΤΟΥ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
© 2026 net-time.gr

Πληκτρολογήστε και πατήστε Enter για να αναζητήσετε . Πατήστε Esc για ακύρωση.