Close Menu
Net-time.gr
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΔΙΑΦΟΡΑ
  • LIFESTYLE
  • TV
  • ΔΙΕΘΝΗ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
ΝΕΑ

15 Αυγούστου: Η μέρα ανήκει σε αυτά τα 2 ζώδια – “Έρχονται” σπάνιες ευκαιρίες που συνδέονται με το παρελθόν

Πα, 14 Αυγ 2026 23:05

Ελλάδα – Έκτακτο: Δεύτερο σοβαρό τροχαίο με τραυματίες και παιδιά (Βίντεο σύγκρουσης)

Πα, 14 Αυγ 2026 22:57

Έκτακτο – Μεγάλη φωτιά στην Κρήτη – Κοντά σε κατοικημένη περιοχή οι φλόγες – Γίνονται εκκενώσεις

Πα, 14 Αυγ 2026 20:44
Facebook X (Twitter) Instagram
Net-time.gr
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΔΙΑΦΟΡΑ
  • LIFESTYLE
  • TV
  • ΔΙΕΘΝΗ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Net-time.gr

Iσραήλ – Εκλογές: Πρώτος αλλά χωρίς πλειοψηφία εδρών ο Νετανιάχου

Τε, 24 Μαρ 2021 21:53 ΔΙΕΘΝΗ
Facebook Twitter WhatsApp Email Copy Link
Προσθήκη του net-time.gr ως προτεινόμενη πηγή στην Google
Google News

Ο Ισραηλινός απερχόμενος πρωθυπουργός Μπέντζαμιν Νετανιάχου έκανε λόγο χθες Τρίτη για μια «τεράστια νίκη της δεξιάς» στις βουλευτικές εκλογές που διεξήχθησαν στη χώρα, οι τέταρτες σε διάστημα δύο ετών, όμως τώρα πρέπει να κερδίσει συμμάχους προκειμένου να καταφέρει να σχηματίσει κυβέρνηση.

Το κόμμα Likud του Νετανιάχου βρέθηκε στην πρώτη θέση, σύμφωνα με τα exit polls, όμως ακόμη και με τη συνδρομή των συμμάχων του δεν καταφέρνει να συγκεντρώσει τις απαραίτητες έδρες για να έχει την πλειοψηφία στο κοινοβούλιο. Το ενδιαφέρον τώρα στρέφεται στον Ναφτάλι Μπένετ, ηγέτη της ριζοσπαστικής δεξιάς, ο οποίος δεν έχει ξεκαθαρίσει ακόμη αν θα συμμετάσχει σε έναν κυβερνητικό συνασπισμό με το Λικούντ.

«Πολίτες του Ισραήλ, ευχαριστώ! Δώσατε μια τεράστια νίκη στη δεξιά και το Λικούντ (…) Είναι προφανές ότι η μεγάλη πλειοψηφία των Ισραηλινών πολιτών τάσσονται υπέρ της δεξιάς και θέλουν μια δεξιά κυβέρνηση, ισχυρή και σταθερή», δήλωσε ο Νετανιάχου, προσθέτοντας ότι συνομίλησε με τον Μπένετ και «έτεινε το χέρι σε όλους τους βουλευτές που πιστεύουν στις αξίες του κόμματος, χωρίς να αποκλείει κανέναν».

Σύμφωνα με τα exit polls, το Likud συγκεντρώνει 31 με 33 έδρες από τις 120 της Κνεσέτ, ενώ το Yesh Atid (Υπάρχει Μέλλον) του κεντρώου Γιαΐρ Λαπίντ 16 με 18 έδρες.

Προκειμένου να συγκεντρώσει τις απαραίτητες 61 έδρες για να έχει την πλειοψηφία στο κοινοβούλιο ο Νετανιάχου βασίζεται στη συμμαχία του με υπερορθόδοξα κόμματα αλλά και στον νέο πολιτικό σχηματισμό «Θρησκευόμενοι Σιωνιστές» του Ιταμάρ Μπεν Γκβιρ, μια σημαντική προσωπικότητα της άκρας δεξιάς.

Από την πλευρά του ο Λαπίντ βασίζεται στη συνεργασία με κόμματα της αριστεράς, του κέντρου αλλά και της δεξιάς που έχουν απογοητευθεί από τον απερχόμενο πρωθυπουργό.

Ωστόσο, σύμφωνα με τα exit polls, τόσο η συμμαχία του Νετανιάχου όσο και αυτή του Λαπίντ συγκεντρώνουν περίπου 50 έδρες. Εξ ου και η σημασία της στήριξης του Μπένετ στον Νετανιάχου ώστε να μπορέσει να σχηματίσει κυβέρνηση.

«Κατανοούμε ότι το βάρος της ευθύνης πέφτει στους ώμους μας (…) Αυτή την εξουσία που μου δώσατε, θα τη χρησιμοποιήσω ακολουθώντας μία και μόνο αρχή: το καλό του Ισραήλ, το καλό των πολιτών του Ισραήλ», δήλωσε στη διάρκεια της νύχτας ο Μπένετ.

«Έχει έρθει η ώρα να επουλώσουμε τις πληγές, να ξεπεράσουμε τις διαφορές», πρόσθεσε χωρίς ωστόσο να διευκρινίζει τις προθέσεις του.
Από την πλευρά του ο Λαπίντ ενδέχεται να προσπαθήσει να πάρει με το μέρος του είτε τον Μπένετ είτε τους Άραβες βουλευτές που είναι εχθρικοί προς τον Νετανιάχου.

Η τέταρτη εκλογική αναμέτρηση μέσα σε δύο χρόνια έμοιαζε με δημοψήφισμα για τον ίδιο τον Νετανιάχου, ο οποίος δικάζεται με την κατηγορία της «διαφθοράς», αλλά παράλληλα ήταν αρχιτέκτονας της τεράστιας εμβολιαστικής εκστρατείας του Ισραήλ κατά της covid-19.

Όμως έπειτα από τρεις εκλογικές αναμετρήσεις οι αναλυτές ανέμεναν ένα είδος «εκλογικής κούρασης» και δεν έκαναν λάθος: η εκλογική επιτροπή ανακοίνωσε ότι το ποσοστό συμμετοχής ήταν 67,2%, μείωση κατά 4,3 μονάδες σε σχέση με τις προηγούμενες εκλογές του Μαρτίου του 2020.

Τα οριστικά αποτελέσματα των εκλογών πρόκειται να ανακοινωθούν την Παρασκευή.

Μετά ακολουθεί η γιορτή του Πάσχα των Εβραίων και στη συνέχεια ο πρόεδρος Ρέουβεν Ρίβλιν θα ζητήσει από τους βουλευτές να επιλέξουν τον υποψήφιο που θα μπορέσει να συγκεντρώσει τις περισσότερες έδρες στο κοινοβούλιο για να ηγηθεί της επόμενης κυβέρνησης.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ,AFP

Άλλα Διάφορα εδρών εκλογές Ισραήλ Νετανιάχου πλειοψηφία πρώτος Χωρίς

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

15 Αυγούστου: Η μέρα ανήκει σε αυτά τα 2 ζώδια – “Έρχονται” σπάνιες ευκαιρίες που συνδέονται με το παρελθόν
Πα, 14 Αυγ 2026 23:05
Ελλάδα – Έκτακτο: Δεύτερο σοβαρό τροχαίο με τραυματίες και παιδιά (Βίντεο σύγκρουσης)
Πα, 14 Αυγ 2026 22:57
Έκτακτο – Μεγάλη φωτιά στην Κρήτη – Κοντά σε κατοικημένη περιοχή οι φλόγες – Γίνονται εκκενώσεις
Πα, 14 Αυγ 2026 20:44
Φρίκη με παππού στον Βόλο και την εγγονή του – Αποκαλύφθηκε το ένοχο και σοκαριστικό μυστικό της οικογένειας
Πα, 14 Αυγ 2026 20:31
Έκτακτο – Πέθανε ξαφνικά σε διακοπές σε ελληνικό νησί ο Δημήτρης Βαρουτάς
Πα, 14 Αυγ 2026 14:59
Ελλάδα: Σοβαρό τροχαίο, πριν από λίγο, με τραυματίες και παιδιά – Ουρές χιλιομέτρων
Πα, 14 Αυγ 2026 14:31
Facebook X (Twitter) Pinterest Vimeo WhatsApp TikTok Instagram

Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232108

  • TAYTOTHTA
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΠΟΡΡΗΤΟΥ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
© 2026 net-time.gr

Πληκτρολογήστε και πατήστε Enter για να αναζητήσετε . Πατήστε Esc για ακύρωση.