Close Menu
Net-time.gr
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΔΙΑΦΟΡΑ
  • LIFESTYLE
  • TV
  • ΔΙΕΘΝΗ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
ΝΕΑ

Ελλάδα: Νέο θρίλερ σε εξέλιξη με νεκρό άνδρα

Σα, 1 Αυγ 2026 23:23

Kυριακή 02/08: Σε ένα και μοναδικό ζώδιο ανήκει η μέρα – “Μαγνητίζει” τους πάντες γύρω του

Σα, 1 Αυγ 2026 21:29

Αυτή είναι η καλύτερη ώρα να φάτε παγωτό , σύμφωνα με τους διατροφολόγους

Σα, 1 Αυγ 2026 21:26
Facebook X (Twitter) Instagram
Net-time.gr
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΔΙΑΦΟΡΑ
  • LIFESTYLE
  • TV
  • ΔΙΕΘΝΗ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Net-time.gr

Κορωνoιός:Φόβοι για έξαρση της ιλαράς στα παιδιά

Σα, 4 Δεκ 2021 13:29 ΔΙΑΦΟΡΑ
Facebook Twitter WhatsApp Email Copy Link

Η παγκόσμια αναστάτωση που προκλήθηκε από την πανδημία COVID-19, ανάγκασε εκατομμύρια βρέφη σε όλο τον κόσμο να χάσουν την πρώτη δόση εμβολίου έναντι της ιλαράς, αυξάνοντας έτσι τον κίνδυνο για εξάρσεις της νόσου σύμφωνα με μια νέα έκθεση που δημοσιεύτηκε στο Morbidity and Mortality Weekly Report (MMWR) του CDC στις ΗΠΑ.

 

Πριν από την πανδημία COVID-19, οι ιατρικές προσπάθειες κατά της ιλαράς παρουσίασαν σημαντική πρόοδο σε όλο τον κόσμο με την εκτιμώμενη κάλυψη με την πρώτη δόση του εμβολίου κατά της ιλαράς να αυξάνεται από 72% σε 84% κατά τη δεκαετία 2000 ως 2010 και να κορυφώνεται το 2019 στο 86%.

 

Τις τελευταίες 2 δεκαετίες, αναφέρει η έκθεση, ο εκτιμώμενος αριθμός θανάτων από την ιλαρά μειώθηκε από περίπου 1.000.000 το 2000 σε λιγότερους από 61.000 το 2020. Συνολικά, περισσότεροι από 30.000.000 θάνατοι αποφεύχθηκαν με τον εμβολιασμό έναντι της ιλαράς κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου. Να σημειωθεί ότι απαιτείται κάλυψη τουλάχιστον 95% με 2 δόσεις εμβολίου για τη διασφάλιση και διατήρηση υψηλού επιπέδου ανοσίας του πληθυσμού κατά της ιλαράς, που είναι μια από τις πιο μεταδοτικές ασθένειες.

 

Οι Ιατροί της Θεραπευτικής Κλινικής της Ιατρικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, Σταυρούλα Πάσχου (Επίκουρη Καθηγήτρια Ενδοκρινολογίας), Θεοδώρα Ψαλτοπούλου (Καθηγήτρια Θεραπευτικής-Προληπτικής Ιατρικής) και Θάνος Δημόπουλος (Καθηγητής Θεραπευτικής-Αιματολογίας-Ογκολογίας και Πρύτανης ΕΚΠΑ) συνοψίζουν τα σημεία της έκθεσης αυτής για την ιλαρά.

Η κάλυψη με πρώτη δόση μειώθηκε στο 84% το 2020 κατά τη διάρκεια της πανδημίας, ενώ μόλις το 70% των παιδιών έλαβε τη δεύτερη δόση. Συνολικά 62 χώρες είχαν τουλάχιστον 90% κάλυψη με την πρώτη δόση το 2019, που μειώθηκε σε 39 χώρες το 2020. Διαπιστώθηκε συνολικά ότι περισσότερα από 22.000.000 βρέφη έχασαν την πρώτη δόση του εμβολίου το 2020, δηλ. 3.000.000 περισσότερα από το 2019. Ενδιαφέρον έχει ότι το 2020 ο αναφερόμενος αριθμός κρουσμάτων ιλαράς μειώθηκε κατά 80% σε σύγκριση με το 2019, συγκεκριμένα από 873.022 κρούσματα το 2019 σε 1497.96 το 2020.

 

Όμως, το CDC και ο ΠΟΥ προειδοποιούν ότι ο χαμηλότερος αριθμός αναφερόμενων κρουσμάτων είναι τελείως παραπλανητικός. Μπορεί να οφείλεται στην αυξημένη ανοσία από τα προηγούμενα έτη, στη χρήση μέτρων για τη μείωση της μετάδοσης του COVID-19, όπως μάσκα, αποστάσεις ή και τα δύο. Επίσης, τα κρούσματα μπορεί απλώς να έχουν υπο-αναφερθεί λόγω μειωμένης αναζήτησης υγειονομικής περίθαλψης από τους ασθενείς ή μειωμένης διαθεσιμότητας υγειονομικών υπηρεσιών.

 

Συμπερασματικά, η πρόσφατη αύξηση στους χαμένους εμβολιασμούς κατά της ιλαράς είναι η μεγαλύτερη των τελευταίων 2 δεκαετιών, δημιουργώντας επικίνδυνες συνθήκες για την εκδήλωση εστιών. Χρειάζεται άμεση δράση για να ενισχυθούν τα συστήματα επιτήρησης των λοιπών λοιμωδών ασθενειών και να καλυφθούν τα πιθανά κενά ανοσίας, προτού επιστρέψει η παγκόσμια κοινότητα σε προ-πανδημικά επίπεδα όσον αφορά τα ταξίδια και το εμπόριο.

Διάφορα έξαρση ιλαράς Κορωνoιός:Φόβοι παιδιά
Είμαστε και στο Google News: Ακολουθήστε μας

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Ελλάδα: Νέο θρίλερ σε εξέλιξη με νεκρό άνδρα
Σα, 1 Αυγ 2026 23:23
Kυριακή 02/08: Σε ένα και μοναδικό ζώδιο ανήκει η μέρα – “Μαγνητίζει” τους πάντες γύρω του
Σα, 1 Αυγ 2026 21:29
Αυτή είναι η καλύτερη ώρα να φάτε παγωτό , σύμφωνα με τους διατροφολόγους
Σα, 1 Αυγ 2026 21:26
Φωτιές: Ώρες αγωνίας και για γνωστό παίκτη ριάλιτι – «Κινδυνεύει το σπίτι της αδερφής μου»
Σα, 1 Αυγ 2026 21:23
Μύκονος: Λογαριασμός άστα να πάνε – Μετά τα “χρυσά” καλαμαράκια σειρά είχε το ποτό από “χρυσό” – “Απλά απαίσια…”
Σα, 1 Αυγ 2026 19:12
Τραγική υπόθεση! Νεκρή μητέρα δύο παιδιών – Το απλό σύμπτωμα και η λάθος διάγνωση γιατρών
Σα, 1 Αυγ 2026 18:43
Facebook X (Twitter) Pinterest Vimeo WhatsApp TikTok Instagram

Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232108

  • TAYTOTHTA
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΠΟΡΡΗΤΟΥ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
© 2026 net-time.gr

Πληκτρολογήστε και πατήστε Enter για να αναζητήσετε . Πατήστε Esc για ακύρωση.