Connect with us

Γεια, τι ψάχνετε;

Επικαιρότητα

Με 6 άτομα στο τραπέζι και ωράριο ανοίγει η εστίαση – Όλα τα μέτρα για τις ημέρες του Πάσχα (video)

Από αύριο Σάββατο 24 Απριλίου επαναλειτουργούν σε όλη τη χώρα τα εμπορικά κέντρα (malls) και τα εκπτωτικά χωριά, ενώ από τη Δευτέρα 3 Μαΐου ανοίγει η εστίαση (εστιατόρια και καφετέριες) σε εξωτερικούς χώρους, όπως ανακοίνωσε ο Υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς. 

Ειδικότερα, τα εμπορικά κέντρα και τα εκπτωτικά χωριά θα λειτουργήσουν σε όλη την επικράτεια με τη διαδικασία καθορισμού ραντεβού για αγορά εντός καταστήματος (click inside), ενώ με την ίδια μέθοδο θα λειτουργήσουν οι εμπορικές επιχειρήσεις στις Περιφερειακές Ενότητες Θεσσαλονίκης και Κοζάνης. Επίσης, από αύριο επαναλειτουργούν και οι επιχειρήσεις παροχής υπηρεσιών αισθητικής στις περιοχές πολύ αυξημένου κινδύνου.

Για σταθερή πορεία αποκλιμάκωσης των κρουσμάτων και μείωση των νέων κρουσμάτων στο 10% μίλησε η Καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, Βάνα Παπαευαγγέλου, η οποία, για μια ακόμη φορά, κάλεσε, κάλεσε τους πολίτες «να μην επαναπαύονται» καθώς «η μισή Ελλάδα είναι στο βαθύ κόκκινο». Είπε ακόμα ότι ο αριθμός των ασθενών που αποσωληνώνονται είναι πλέον μεγαλύτερος από αυτούς που διασωληνώνονται και η πληρότητα των ΜΕΘ στην Επικράτεια έχει κατέβει στο 87%. Απηύθυνε για ακόμα μια φορά έκκληση στους πολίτες ιδιαίτερα τους ηλικιωμένους «να προσέλθουν να εμβολιαστούν», καθώς το ποσοστό των πολιτών άνω των 80 ετών που έχουν εμβολιαστεί με μία ή δύο δόσεις, ή έχουν κλείσει ραντεβού, αγγίζει μόλις το 65%!

Αναφερόμενη, εξάλλου, στο γιατί αρνήθηκαν τις υπερτοπικές μετακινήσεις, η κα Παπαευαγγέλου επισήμανε πως «το επιδημιολογικό φορτίο είναι πολύ μεγάλο στα αστικά κέντρα», οπότε «η όποια χαλάρωση θα επιβαρύνει και πάλι το επιδημιολογικό φορτίο». «Δεν πρέπει να μεταφέρουμε τον ιό από τις πόλεις στα χωριά μας», τόνισε χαρακτηριστικά και κάλεσε τους πιστούς τις ημέρες του Πάσχα να μένουν καλύτερα στον προαύλιο χώρο των εκκλησιών, να κρατούν τις αποστάσεις και να φορούν διπλή μάσκα. Τέλος, υπενθύμισε πως τις ίδιες ημέρες «στις οικογενειακές μας συγκεντρώσεις, προτείνουμε να γίνουν σε εξωτερικό χώρο και έως 12 άτομα».

Ο Επίκουρος Καθηγητής Επιδημιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, Γκίκας Μαγιορκίνης σημείωσε, με τη σειρά του, ότι στην Αττική η επιδημία παρουσίασε για δεύτερη εβδομάδα σημεία συρρίκνωσης σε ποσοστό 6%, με λιγότερα από 2.000 ενεργά κρούσματα, ενώ στη Θεσσαλονίκη παρατηρήθηκε συρρίκνωση 8%. Αναφερόμενος στα self tests, είπε ότι χορηγήθηκαν σε 2 εκατ. τεστ σε 1 εκατ. πολίτες και δηλώθηκαν 1,3 εκατ. στην ηλεκτρονική πλατφόρμα, ενώ τόνισε  εκ νέου ότι η εγκυρότητα τους είναι εξαιρετικά υψηλή.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ  Γλυκά Νερά: Σφίγγει ο κλοιός γύρω από τους δράστες

Με τη σειρά του, ο Αναπληρωτής Υπουργός Υγείας, Βασίλης Κοντοζαμάνης, αναφερόμενος στην εξέλιξη του σχεδίου διάθεσης των self-tests, επισήμανε πως από την Δευτέρα 26 Απριλίου η υποχρέωση self test επεκτείνεται σε όλους τους εργαζόμενους στο Δημόσιο.

Υποχρεωτική η χρήση διπλής μάσκας για τους πιστούς

Σύμφωνα με τον υφυπουργό Νίκο Χαρδαλιά, υποχρεωτική είναι η χρήση διπλής μάσκας για τους πιστούς την περίοδο του Πάσχα, ενώ όσον αφορά τα γενικά μέτρα στις εκκλησίες, θα επιτρέπεται ένα άτομο ανά 25 τ.μ. στο εσωτερικό των ναών και ένα άτομο ανά 10 τ.μ. στους εξωτερικούς χώρους. Τη Μεγάλη Παρασκευή η περιφορά του Επιταφίου θα πραγματοποιηθεί μόνο στους προαύλιους χώρους, χωρίς ακολουθία από πιστούς, ενώ το προσκύνημα του Επιταφίου θα γίνει εκτός του ναού.

Σχετικά με τον εορτασμό του φετινού Πάσχα, ο Νίκος Χαρδαλιάς υπογράμμισε πως θα επιτρέπονται συγκεντρώσεις έως 9 άτομα σε κλειστό χώρο και έως 12 σε υπαίθριο, τονίζοντας, παράλληλα, ότι συστήνεται η διεξαγωγή self test πριν τις συγκεντρώσεις.

Ο Γενικός Γραμματέας Εμπορίου και Προστασίας Καταναλωτή, Παναγιώτης Σταμπουλίδης, αναφερόμενος στη λειτουργία της αγοράς, επισήμανε τους όρους με τους οποίους θα αρχίσει η λειτουργία του κλάδου της εστίασης από τη Δευτέρα 3 Μαΐου. Ειδικότερα, όπως ανέφερε, προβλέπεται, ότι σε καφέ και εστιατόρια θα μπορούν να κάθονται έως έξι άτομα ανά τραπέζι σε εξωτερικό χώρο.

Ακόμη, προβλέπεται συγκεκριμένη διάταξη των τραπεζοκαθισμάτων με αποστάσεις από 90 εκατ. έως 1,8 μ. κατά περίπτωση.

To σχέδιο επανεκκίνησης οικονομικών δραστηριοτήτων αναλυτικά:

  • Η χρήση μπαρ επιτρέπεται από τους πελάτες με τοποθέτηση δύο σκαμπό μαζί και με απόσταση 1,5 μέτρου για κάθε επόμενη δυάδα σκαμπό.
  • Οι χώροι εστίασης θα παραμένουν κλειστά από τις 23:00 έως τις 05:00.
  • Το προσωπικό είναι υποχρεωμένο να πραγματοποιεί self test δύο φορές την εβδομάδα.
  • Οι καταναλωτές οφείλουν να κρατούν το SMS μήνυμα στο 13032 για να αποδεικνύεται η ώρα αποστολής λειτουργίας και η έγκριση μετακίνησης που ισχύει για τρεις ώρες, ή τη βεβαίωση μετακίνησης. Το ωράριο λειτουργίας είναι προαιρετικό από τις 7πμ έως τις 8.30μμ τις καθημερινές, με εξαίρεση τη Μεγάλη Παρασκευή (ωράριο 1μμ με 7.30μμ) και Μεγάλο Σάββατο (6πμ με 7μμ).
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ  Γλυκά Νερά: Σφίγγει ο κλοιός γύρω από τους δράστες

Συγκεκριμένα, η απόφαση αφορά τις επιχειρήσεις που λειτουργούν με τον ΚΑΔ 56.10, υπηρεσίες που παρέχονται από αναψυκτήριο/ΚΑΔ 56.30.10.03, υπηρεσίες που παρέχονται από καφενείο χωρίς τεχνικά και μηχανικά παιχνίδια/ΚΑΔ 56.30.10.06, υπηρεσίες καφετέριας/ΚΑΔ 56.30.10.07, υπηρεσίες που παρέχονται από παραδοσιακό καφενείο/ΚΑΔ 56.30.10.14.Σύμφωνα με την απόφαση, επιτρέπεται μέχρι 6 άτομα ανά τραπέζι, επιτρέπονται η παρουσία μόνο καθήμενων πελατών, πρέπει να γίνεται απολύμανση καταλόγων κατά την εναλλαγή των πελατών στα τραπέζια, είναι υποχρεωτική η τοποθέτηση απολυμαντικού προϊόντος ανά τραπέζι, είναι υποχρεωτική η χρήση της μάσκας από το προσωπικό αλλά και από τους πελάτες που είναι σε αναμονή (ισχυρή σύσταση για τους καθήμενους πελάτες στα τραπεζοκαθίσματα ή στο μπαρ).

Οι αποστάσεις των τραπεζοκαθισμάτων σύμφωνα με τη διάταξη (90 cm – 1,2 m- 1,8m), επιτρέπεται η χρήση του μπαρ από τους πελάτες με τη χρήση δύο σκαμπό μαζί. Η επόμενη δυάδα θα βρίσκεται σε απόσταση 1,5 μέτρου. Κλειστά θα παραμένουν οι επιχειρήσεις από 11 τη νύχτα μέχρι 5 το πρωί αλλά εξαιρούνται οι υπηρεσίες ντελίβερι με απαγόρευση πώλησης αλκοόλ. Οι επιχειρήσεις που θα λειτουργήσουν, όταν τους ζητηθεί στον έλεγχο θα πρέπει να φαίνεται από το TAXIS, ότι ο ΚΑΔ αποτελεί κυρία δραστηριότητα πριν την 1η Μαρτίου 2020. Παραμένουν σε αναστολή οι επιχειρήσεις που έχουν ΚΑΔ 5621 και 5630 και οι οκταψήφιοι αυτών.

  • Δείτε την αποψινή ενημέρωση από το Υπουργείο Υγείας: