Close Menu
Net-time.gr
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΔΙΑΦΟΡΑ
  • LIFESTYLE
  • TV
  • ΔΙΕΘΝΗ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
ΝΕΑ

Για 3 ζώδια, από εδώ και πέρα, τελειώνουν τα βάσανα – Τα πράγματα αρχίζουν να αλλάζουν προς το καλύτερο

Πε, 23 Ιούλ 2026 22:01

Συνταξιούχοι: Ποιοι μπορεί να λάβουν επίδομα έως 400 ευρώ – Οι αλλαγές που εξετάζει η κυβέρνηση και οι δικαιούχοι

Πε, 23 Ιούλ 2026 21:54

Φρικτή υπόθεση σε εξέλιξη στη Σύρο – Τι συνέβη στο σπίτι με το ζευγάρι; Ποια ήταν η 42χρονη;

Πε, 23 Ιούλ 2026 21:47
Facebook X (Twitter) Instagram
Net-time.gr
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΔΙΑΦΟΡΑ
  • LIFESTYLE
  • TV
  • ΔΙΕΘΝΗ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Net-time.gr

Ο κορονοϊός γερνά τον εγκέφαλο μέχρι και 20 χρόνια – Πώς επηρεάζει το IQ

Τρ, 3 Μάι 2022 21:34 ΔΙΑΦΟΡΑ
Facebook Twitter WhatsApp Email Copy Link

Ανησυχητικά στοιχεία παρουσιάζει έρευνα του Πανεπιστημίου του Cambridge σχετικά με τις μακροπρόθεσμες συνέπειες του κορονοϊού για όσους νόσησαν σοβαρά και νοσηλεύτηκαν.

Όπως προέκυψε, όσοι αρρώστησαν βαριά με κορονοϊό, είναι πιθανό να δουν τον εγκέφαλο τους να γερνάει έως και 20 χρόνια! Αυτό φυσικά επηρεάζει και το IQ που στην περίπτωση γήρανσης του εγκεφάλου “πέφτει” κατά 10 μονάδες.

Οι ερευνητές, στη μελέτη που χρηματοδοτήθηκε από τις υγειονομικές αρχές της Αγγλίας, χρησιμοποίησαν 46 ασθενείς με μέσο όρο ηλικίας τα 51 έτη, που νοσηλεύτηκαν με κορονοϊό το 2020. Το 1/3 από αυτούς, νοσηλεύτηκαν σε ΜΕΘ. Οι ασθενείς υποβλήθηκαν σε μια σειρά από τεστ, που σχετίζονται με τη μνήμη, τη συγκέντρωση και τη λογική, έξι μήνες μετά τη νοσηλεία τους. Τα αποτελέσματα συγκρίθηκαν με αυτά 66.008 πολιτών, από τον γενικό πληθυσμό.

Όπως προέκυψε, οι ασθενείς ήταν γενικά λιγότερο ακριβείς και λιγότερο γρήγοροι, σε σχέση με τον γενικό πληθυσμό, ενώ είχαν ιδιαίτερα χαμηλές επιδόσεις σε τεστ, στα οποία έπρεπε να βρουν μια κατάλληλη λέξη για να περιγράψουν ένα πρόβλημα.

Το συγκεκριμένο σύμπτωμα περιγράφεται γενικά από πολλούς ασθενείς που πάσχουν από long Covid, οι οποίοι το περιγράφουν ως «θολό μυαλό».

Κίνδυνος και για όσους νόσησαν ήπια
Οι ασθενείς που νοσηλεύτηκαν στις ΜΕΘ είχαν τις χειρότερες επιδόσεις από όλους, γεγονός που καταδεικνύει ότι η σοβαρότητα της νόσησης σχετίζεται με το εύρος των μακροχρόνιων συμπτωμάτων.

Δυστυχώς, αν και ορισμένοι ασθενείς παρουσίασαν βελτιώσεις σε όλα τα παραπάνω μετά το πέρας 10 μηνών από τη νόσηση, κάποιοι μπορεί να μην επανακάμψουν ποτέ και αυτή η απώλεια της απόδοσης του εγκεφάλου τους να είναι μόνιμη.

Οι ερευνητές της μελέτης -κάποιοι εκ των οποίων προέρχονται από το Imperial College του Λονδίνου- προειδοποιούν ότι ακόμα και αυτοί που πέρασαν ήπια τη νόσο Covid-19, μπορεί να επηρεαστούν μακροπρόθεσμα, έστω σε μικρότερο βαθμό.

Οι ερευνητές σε δηλώσεις τους επισημαίνουν την ανάγκη να υπάρξουν μέτρα άμεσης βοήθειας σε αυτούς τους ανθρώπους, ενώ περίπου 40.000 Βρετανοί έχουν νοσηλευτεί στην εντατική λόγω επιπλοκών του Covid-19.

Σύμφωνα και με τα αποτελέσματα άλλων ερευνών, η πρόωρη γήρανση του εγκεφάλου που παρατηρείται μπορεί να οφείλεται στο ότι ο κορονοϊός μπορεί να προκαλέσει μειωμένη παροχή οξυγόνου στον εγκέφαλο, ή ακόμα και φλεγμονή στους ιστούς του εγκεφάλου.

γερνά Διάφορα εγκέφαλό Επηρεάζει ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: μέχρι χρονιά
Είμαστε και στο Google News: Ακολουθήστε μας

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Για 3 ζώδια, από εδώ και πέρα, τελειώνουν τα βάσανα – Τα πράγματα αρχίζουν να αλλάζουν προς το καλύτερο
Πε, 23 Ιούλ 2026 22:01
Συνταξιούχοι: Ποιοι μπορεί να λάβουν επίδομα έως 400 ευρώ – Οι αλλαγές που εξετάζει η κυβέρνηση και οι δικαιούχοι
Πε, 23 Ιούλ 2026 21:54
Φρικτή υπόθεση σε εξέλιξη στη Σύρο – Τι συνέβη στο σπίτι με το ζευγάρι; Ποια ήταν η 42χρονη;
Πε, 23 Ιούλ 2026 21:47
Ελλάδα: Νέος συναγερμός σε νοσοκομείο – Νεαρά άτομα και πολλά παιδιά στα Επείγοντα – Έφαγαν συγκεκριμένο προϊόν
Πε, 23 Ιούλ 2026 21:40
Αυτά τα 4 ζώδια θα επηρεαστούν περισσότερο από την τελευταία πανσέληνο Ιουλίου – Ξεκαθαρίζουν όλα
Πε, 23 Ιούλ 2026 16:35
Αυτό είναι το ιδανικό κούρεμα που αντέχει στη ζέστη, δείχνει πάντα υπέροχo και κάνει λίφτνγκ αποτέλεσμα
Πε, 23 Ιούλ 2026 16:23
Facebook X (Twitter) Pinterest Vimeo WhatsApp TikTok Instagram

Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232108

  • TAYTOTHTA
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΠΟΡΡΗΤΟΥ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
© 2026 net-time.gr

Πληκτρολογήστε και πατήστε Enter για να αναζητήσετε . Πατήστε Esc για ακύρωση.