Connect with us

Γεια, τι ψάχνετε;

Διάφορα

Πάσχα στο χωριό:Προϋποθέσεις για να μην κάνουμε πάλι Ανάσταση στο μπαλκόνι

Για την εξέλιξη της πανδημίας στη χώρα μας, τις διαπεριφερειακές μετακινήσεις αλλά και για την χρήση των self tests μίλησαν στον τηλεοπτικό σταθμό του Mega, ο καθηγητής μικροβιολογίας του πανεπιστημίου δυτικής Αττικής, Άλκης Βατόπουλος και ο καθηγητής φαρμακολογίας του Δημοκρίτειου πανεπιστημίου, Ευάγγελος Μανωλόπουλος

Σύμφωνα με τον κ. Βατόπουλο, οι μετακινήσεις από νομό σε νομό εξαρτώνται από την πορεία της πανδημίας. Φαίνεται, υποστήριξε, ότι τα κρούσματα έχουν μετατεθεί στις μικρές ηλικίες, καθώς οι μεγαλύτεροι εμβολιάζονται και πλέον προσέχουν περισσότερο. Ωστόσο, είναι πολύ νωρίς για μια τέτοια συζήτηση, τόνισε.

«Ασφαλές το εμβόλιο της AstraZeneca»

Από την πλευρά του ο κ. Μανωλόπουλος μίλησε για τα εμβόλια και συγκεκριμένο αυτό της AstraZeneca λέγοντας πως είναι ασφαλές και ο κόσμος πρέπει να το κάνει. Υποστήριξε ότι ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων αξιολόγησε τις αναφορές για περιστατικά θρομβώσεων και κατέληξε στο ότι υπάρχει αιτιολογική συσχέτιση, αλλά από την άλλη έκρινε ότι είναι σημαντικό να συνεχιστούν οι εμβολιασμοί για να επιτευχθεί η ανοσία της αγέλης.

«Το όφελος από το εμβόλιο είναι πολύ μεγαλύτερο από το πιθανόν πρόβλημα σε όλες τις ηλικίες μέχρι τα 30», υπογράμμισε ο κ. Βατόπουλος, μιλώντας στο Mega και δήλωσε υπέρ μιας στρατηγικής που θα χρησιμοποιεί όσο το δυνατόν περισσότερο τα τεστ αντίγονου.

«Όποιο άνοιγμα πρέπει να γίνει, να γίνει με την προϋπόθεση ότι θα γίνεται χρήση αυτών των εξετάσεων», επεσήμανε.

«Κίνδυνος μετάδοσης του ιικού φορτίου αν επιτραπεί η διαπεριφερειακή μετακίνηση»

Για το Πάσχα, εκτίμησε ότι τα μέτρα για το εορταστικό τραπέζι θα είναι αντίστοιχα των Χριστουγέννων, ενώ ο κ. Μανωλόπουλος υποστήριξε ότι αν επιτραπεί η μετακίνηση από νομό σε νομό υπάρχει κίνδυνος μετάδοσης του ιού σε περιοχές με χαμηλό ιικό φορτίο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ  Αγρια δολοφονία στη Δάφνη: 35χρονος σκότωσε με μαχαίρι τη γυναίκα του

Αυτό που ανησυχεί περισσότερο τον κ. Βατόπουλο είναι ότι η επιδημιολογία του ιού είναι απρόβλεπτη και θέλει μεγάλη προσοχή και πειθαρχία του κόσμου.

Τέλος, ο κ. Μανωλόπουλος τόνισε ότι τα self test αποτελούν ένα κρίσιμο εργαλείο που μπορεί να συμβάλει στην αντιμετώπιση του ιού και πως είναι καλή κίνηση που ξεκινάει η εφαρμογή του από τους μαθητές.

«Κρίσιμες οι εβδομάδες πριν το Πάσχα – Τότε θα εξεταστεί το ενδεχόμενο απελευθέρωσης»

Λίγο πριν από το Πάσχα θα εξεταστεί το ενδεχόμενο απελευθέρωσης των διαπεριφερειακών μετακινήσεων και το άνοιγμα των οικονομικών και κοινωνικών δραστηριοτήτων, ανέφερε ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών, Στέλιος Πέτσας.

«Οι εβδομάδες κοντά στο Πάσχα είναι κρίσιμες για τη συσσώρευση στοιχείων και τότε είναι που θα είμαστε σε θέση να πάρουμε κάποιες αποφάσεις», δήλωσε σε πρωινή εκπομπή του Mega.

Ο κ. Πέτσας πρόσθεσε ότι «είναι δεδομένο ότι στις 14 Μαΐου θα ανοίξουν οι τουριστικές δραστηριότητες και περιμένουμε σταδιακά και πάντοτε με μέτρα προστασίας να αρχίσουμε να υποδεχόμαστε τους πρώτους επισκέπτες στη χώρα μας. Επομένως, τόσο οι διαπεριφερειακές μετακινήσεις όσο και άλλοι περιορισμοί πρέπει να εξεταστούν και υπό αυτό το πρίσμα. Γιατί δεν μπορείς να πείσεις τον πολίτη σου να πράξει κάτι πολύ συγκεκριμένο, όταν από έναν πολίτη μίας άλλη χώρας ζητάς κάτι διαφορετικό».

Στις προθέσεις της κυβέρνησης είναι η απελευθέρωση των διαπεριφερειακών μετακινήσεων όμως οι αποφάσεις θα παρθούν λίγο πριν από το Πάσχα, με βάση τα επιδημιολογικά δεδομένα, συμπλήρωσε ο ίδιος.

Αναλυτικά όσα ανέφερε ο Στέλιος Πέτσας: