Close Menu
Net-time.gr
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΔΙΑΦΟΡΑ
  • LIFESTYLE
  • TV
  • ΔΙΕΘΝΗ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
ΝΕΑ

Έκτακτο – Συναγερμός στη Σούδα! Εντοπίστηκε…

Δε, 2 Μαρ 2026 21:13

Ελλάδα – Θρίλερ σε εξέλιξη μέσα σε ασανσέρ ξενοδοχείου! – Σκηνικό ταινίας τρόμου – Βρέθηκε μία…

Δε, 2 Μαρ 2026 21:08

Ο συνδυασμός αυτός στα ζευγάρια “σκοτώνει” – Αυτά είναι τα σημάδια, που δείχνουν, ότι δεν πρέπει ποτέ να είστε μαζί!

Δε, 2 Μαρ 2026 21:05
Facebook X (Twitter) Instagram
Net-time.gr
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΔΙΑΦΟΡΑ
  • LIFESTYLE
  • TV
  • ΔΙΕΘΝΗ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Net-time.gr

Πέθανε η Μαντλίν Ολμπράιτ.

Τε, 23 Μαρ 2022 20:49 ΔΙΕΘΝΗ
Facebook Twitter WhatsApp Email Copy Link

Πέθανε σε ηλικία 85 ετών, η Μαντλίν Ολμπράιτ, η Αμερικανίδα διπλωμάτης και πολιτικός που πέρασε στην ιστορία ως η πρώτη γυναίκα Υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ.

Η Μαντλίν Ολμπράιτ υπηρέτησε στο αξίωμα την περίοδο 1997-2001, επί προεδρίας του Μπιλ Κλίντον.

Την είδηση έκανε γνωστή η οικογένειά της με επίσημη ανακοίνωση.

Η Μαντλίν Ολμπράιτ ήταν από τα πλέον αναγνωρίσιμα πολιτικά πρόσωπα στις ΗΠΑ, καθώς η θητεία της ως υπουργός Εξωτερικών -επί Προεδρίας Μπιλ Κλίντον από το 1997 έως το 2001- συνέπεσε με μια ιδιαίτερα ταραγμένη εποχή.

Ποια ήταν η Μαντλίν Ολμπράιτ
Η Μαντλίν Γιάνα Κόρμπελ Ολμπράιτ γεννήθηκε ως Μαρί Γιάνα Κορμπελόβα, στις 15 Μαΐου 1937 στο Σμίχοφ της Πράγας, στην πρώην Τσεχοσλοβακία.

Μαζί με την οικογένειά της, η Ολμπράιτ μετακόμισε στις Ηνωμένες Πολιτείες από την Τσεχοσλοβακία και ο πατέρας της, ο διπλωμάτης Γιόζεφ Κόρμπελ, μετοίκησε με την οικογένεια του στο Ντένβερ του Κολοράντο. Η Ολμπράιτ έγινε Αμερικανίδα πολίτης το 1957 και αποφοίτησε από το κολλέγιο Ουέλσλεϊ το 1959, ολοκληρώνοντας το διδακτορικό της στο Πανεπιστήμιο Κολούμπια το 1975, με τη διατριβή της να αφορά στην Άνοιξη της Πράγας.

Εργάστηκε ως βοηθός του γερουσιαστή Έντμουντ Μάσκι πριν λάβει αξίωμα υπό τον Ζμπίγκνιου Μπρζεζίνσκι στο Εθνικό Συμβούλιο Ασφαλείας. Υπηρέτησε σε αυτή τη θέση μέχρι το 1981, όταν ο Τζίμι Κάρτερ δεν επανεξελέγη ως πρόεδρος.

Αφού εγκατέλειψε το Εθνικό Συμβούλιο Ασφαλείας, η Ολμπράιτ προσχώρησε στο ακαδημαϊκό προσωπικό του Πανεπιστήμιου Τζόρτζταουν και ήταν σύμβουλος των υποψηφίων των Δημοκρατικών για την εξωτερική πολιτική.

Μετά την νίκη του Κλίντον στις προεδρικές εκλογές του 1992, η Ολμπράιτ τον βοήθησε να συγκροτήσει το Εθνικό Συμβούλιο Ασφαλείας του. Το 1993 ο Κλίντον την διόρισε πρεσβευτή των ΗΠΑ στα Ηνωμένα Έθνη

Διατήρησε την θέση της μέχρι το 1997 όταν διαδέχθηκε τον Ουόρεν Κρίστοφερ ως Υπουργός Εξωτερικών, θέση την οποία κράτησε μέχρι την λήξη της θητείας του Κλίντον το 2001.

Η Ολμπράιτ ήταν η πρόεδρος της Albright Stonebridge Group από το 2009 κι επίσης ήταν καθηγήτρια στην πρακτική της διπλωματίας στην Σχολή της Διπλωματικής Υπηρεσίας στο Πανεπιστήμιο Τζόρτζταουν.

Τον Μάιο του 2012, βραβεύτηκε με το Προεδρικό Μετάλλιο Ελευθερίας από τον πρόεδρο των Ηνωμένων Πολιτειών, Μπαράκ Ομπάμα.

Διεθνή Μαντλίν: Ολμπράιτ. Πέθανε
Είμαστε και στο Google News: Ακολουθήστε μας

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Έκτακτο – Συναγερμός στη Σούδα! Εντοπίστηκε…
Δε, 2 Μαρ 2026 21:13
Ελλάδα – Θρίλερ σε εξέλιξη μέσα σε ασανσέρ ξενοδοχείου! – Σκηνικό ταινίας τρόμου – Βρέθηκε μία…
Δε, 2 Μαρ 2026 21:08
Ο συνδυασμός αυτός στα ζευγάρια “σκοτώνει” – Αυτά είναι τα σημάδια, που δείχνουν, ότι δεν πρέπει ποτέ να είστε μαζί!
Δε, 2 Μαρ 2026 21:05
Το λάθος που κάνουν οι περισσότερες με αυτήν την κρέμα στο πρόσωπο και μειώνεται η αποτελεσματικότητά της
Δε, 2 Μαρ 2026 21:03
Πειραιάς: Τα τελευταία λόγια της 17χρονης, πριν την τραγωδία, τα ανατρέπουν όλα! Την άκουσαν να λέει…
Δε, 2 Μαρ 2026 17:18
Παγκόσμιος συναγερμός για Μέση Ανατολή! Ποιες χώρες στην Ευρώπη είναι…
Δε, 2 Μαρ 2026 17:14
Facebook X (Twitter) Pinterest Vimeo WhatsApp TikTok Instagram

Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232108

  • TAYTOTHTA
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΠΟΡΡΗΤΟΥ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
© 2026 net-time.gr

Πληκτρολογήστε και πατήστε Enter για να αναζητήσετε . Πατήστε Esc για ακύρωση.