Close Menu
Net-time.gr
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΔΙΑΦΟΡΑ
  • LIFESTYLE
  • TV
  • ΔΙΕΘΝΗ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
ΝΕΑ

Όσκαρ: Ποια ηθοποιός εμφανίστηκε με φόρεμα 4 εκατομμυρίων δολαρίων; Το μοναδικό στην ιστορία του θεσμού

Κυ, 15 Μαρ 2026 21:57

Παραλίγο τραγωδία! Ποδηλάτισσα γλιστράει και παρά… τρίχα γλιτώνει από τον γκρεμό! (Βίντεο σοκ)

Κυ, 15 Μαρ 2026 21:48

Εκκαθαριστικά ΕΝΦΙΑ 2026: Αυτοί θα πάρουν απαλλαγή και εκπτώσεις – Ποιοι κινδυνεύουν με λάθη

Κυ, 15 Μαρ 2026 21:44
Facebook X (Twitter) Instagram
Net-time.gr
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΔΙΑΦΟΡΑ
  • LIFESTYLE
  • TV
  • ΔΙΕΘΝΗ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Net-time.gr

Εκκαθαριστικά ΕΝΦΙΑ 2026: Αυτοί θα πάρουν απαλλαγή και εκπτώσεις – Ποιοι κινδυνεύουν με λάθη

Κυ, 15 Μαρ 2026 21:44 ΔΙΑΦΟΡΑ
Facebook Twitter WhatsApp Email Copy Link

Σύμφωνα με τα στοιχεία που προκύπτουν από την ανάλυση των στατιστικών δεδομένων των εκκαθαριστικών του φόρου τα οποία αναρτήθηκαν χθες από την ΑΑΔΕ στους λογαριασμούς των φορολογουμένων στο σύστημα TAXISnet.

Συνολικά, εκδόθηκαν 7.155.186 εκκαθαριστικά σημειώματα (πράξεις διοικητικού προσδιορισμού φόρου) και από την εκκαθάριση προέκυψε βεβαίωση φόρου συνολικού ύψους 2.297.019.848,39 ευρώ σε 6.171.359 φορολογουμένους. Δηλαδή, οι φορολογούμενοι που δεν οφείλουν ΕΝ.Φ.Ι.Α. λόγω απαλλαγών (πολύτεκνοι και ανάπηροι με χαμηλά εισοδήματα, φορολογούμενοι με ποσά ΕΝΦΙΑ κάτω από 1 ευρώ τα οποία διαγράφονται κ.λπ.) ανήλθαν σε 983.827.

Ταυτόχρονα, χορηγήθηκε έκπτωση ΕΝΦΙΑ λόγω ασφάλισης κατοικιών σε 428.147 δικαιούχους για 609.219 δικαιώματα, συνολικού ποσού 26.096.715,41 ευρώ.

Επιπλέον, οι δικαιούχοι έκπτωσης 50% λόγω χαμηλών εισοδημάτων που δεν δικαιούνται και την έκπτωση του 50% λόγω μόνιμης κατοικίας σε μικρούς οικισμούς εκτιμάται ότι υπερβαίνουν τους 500.000.

Οι φορολογούμενοι μπορούν να έχουν άμεση πρόσβαση στο εκκαθαριστικό τους μέσω της:

Ψηφιακής πύλης myAADE (myaade.gov.gr), ακολουθώντας τη διαδρομή Εφαρμογές > Δημοφιλείς Εφαρμογές > Δήλωση Ε9/ΕΝΦΙΑ.
Εφαρμογής για κινητές συσκευές myAADEapp, στην ενότητα myWallet, με απευθείας λήψη του εκκαθαριστικού για το 2026 μέσα από την εφαρμογή.
Προθεσμίες και τρόποι Πληρωμής

Η εξόφληση του φόρου μπορεί να γίνει είτε εφάπαξ είτε σε 12 μηνιαίες δόσεις, με προθεσμία καταβολής της πρώτης δόσης την 31η/3/2026.

Η πληρωμή πραγματοποιείται:

Με IRIS ή με κάρτα μέσω:
της ψηφιακής πύλης myAADE (myaade.gov.gr) στη διαδρομή Ο Λογαριασμός μου (Οφειλές, Πληρωμές & Επιστροφές) > Πληρωμή μη ρυθμισμένων οφειλών, με χρήση κωδικών TAXISnet,
του myAADEapp, στην επιλογή: Ο Λογαριασμός μου (Οφειλές, Πληρωμές, Επιστροφές) > Οφειλές, Πληρωμές > Πληρωμή μη ρυθμισμένων οφειλών.
Με Web banking, με χρήση της Ταυτότητας Οφειλής που αναγράφεται στο εκκαθαριστικό ΕΝΦΙΑ.
Μείωση 50% στον ΕΝΦΙΑ για κύριες κατοικίες σε μικρούς οικισμούς
Κατά την εκκαθάριση του ΕΝΦΙΑ χορηγήθηκε αυτόματα μείωση στον φόρο, ύψους 50%, σε φορολογούμενους με κύριες κατοικίες σε μικρούς οικισμούς της χώρας. Η μείωση αφορά συγκεκριμένα 583.724 δικαιώματα επί κύριας κατοικίας φυσικών προσώπων σε οικισμούς με πληθυσμό έως:

1.500 κατοίκους σε όλη την επικράτεια (συμπεριλαμβανομένης της Περιφερειακής Ενότητας Νήσων της Περιφέρειας Αττικής, εξαιρουμένων των υπόλοιπων οικισμών της Αττικής).
1.700 κατοίκους στην Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας, την Περιφερειακής Ενότητα Έβρου και τους παραμεθόριους Δήμους των Περιφερειών Κεντρικής Μακεδονίας, Ανατολικής Μακεδονίας & Θράκης και Ηπείρου.
Προϋποθέσεις χορήγησης

Για τη χορήγηση της μείωσης, πρέπει να πληρούνται σωρευτικά οι ακόλουθες προϋποθέσεις:

Το ακίνητο να έχει δηλωθεί ως κύρια κατοικία στη δήλωση φορολογίας εισοδήματος (Ε1) του φορολογικού έτους 2024.
Οι ιδιοκτήτες να είναι φορολογικοί κάτοικοι Ελλάδας την 1η Ιανουαρίου 2026.
Η συνολική φορολογητέα αξία της κατοικίας (100% πλήρους κυριότητας) να μην υπερβαίνει τις 400.000€.
Διαδικασία χορήγησης:

Η μείωση χορηγήθηκε αυτόματα στις περιπτώσεις όπου επιβεβαιώθηκε η αντιστοίχιση του δικαιώματος επί της κατοικίας που έχει αναγραφεί στη δήλωση στοιχείων ακινήτων (Ε9), με την κύρια κατοικία που έχει δηλωθεί στη δήλωση φορολογίας εισοδήματος.

Εάν η μείωση δεν εμφανίζεται στο εκκαθαριστικό λόγω παράλειψης ή σφάλματος στον αριθμό παροχής ρεύματος στο Ε9, οι φορολογούμενοι μπορούν να υποβάλουν τροποποιητική δήλωση Ε9 έτους 2026 χωρίς πρόστιμο έως τις 31/7/2026. Στις περιπτώσεις αυτές η μείωση του ΕΝΦΙΑ θα χορηγηθεί με νέα κεντρική εκκαθάριση, εφόσον επαληθευτεί η αντιστοίχιση της κύριας κατοικίας.

Απαλλαγές ή μειώσεις που δεν χορηγήθηκαν κεντρικά

Σε περίπτωση απαλλαγής ή μείωσης που δεν χορηγήθηκε με την κεντρική εκκαθάριση του ΕΝΦΙΑ, οι δικαιούχοι μπορούν να υποβάλουν αίτηση ψηφιακά στην αρμόδια υπηρεσία (ΔΟΥ/ΚΕΦΟΚ) μέσω της εφαρμογής Τα Αιτήματά μου στην ψηφιακή πύλη myAADE (myaade.gov.gr), ακολουθώντας τη διαδρομή: Τα Αιτήματά μου > Νέο αίτημα > Φορολογία > Κεφάλαιο > Αίτηση για χορήγηση μείωσης ή απαλλαγής στον ΕΝΦΙΑ. Μαζί με την αίτηση συνυποβάλλεται το έντυπο Δ500 και τα απαιτούμενα κατά περίπτωση δικαιολογητικά.

Για περισσότερες πληροφορίες, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να απευθύνονται στο Κέντρο Εξυπηρέτησης Φορολογουμένων της ΑΑΔΕ, my1521:

Τηλεφωνικά: Στο 1521, χωρίς χρέωση, Δευτέρα έως Παρασκευή, 7:00 – 20:00.
Ψηφιακά: Μέσω της πλατφόρμας my1521 (24/7), επιλέγοντας Θέματα Φορολογίας Κεφαλαίου > Κατοχή Ακίνητης Περιουσίας > Δήλωση Ε9 κ ΕΝΦΙΑ Φυσικών Προσώπων.
ΕΝΦΙΑ: Οι αριθμοί

– 983.827 απαλλάχθηκαν πλήρως από τον φόρο

– 428.147 είχαν έκπτωση έως 20% λόγω ασφάλισης των κατοικιών τους

– 583.724 φορολογούμενοι κάτοικοι οικισμών μέχρι 1.700 κατοίκους είχαν έκπτωση 50%

– Πάνω από 500.000 οι δικαιούχοι έκπτωσης 50% μόνο λόγω χαμηλών εισοδημάτων

– 6.171.359 ιδιοκτήτες καλούνται να πληρώσουν συνολικά 2,3 δισ. ευρώ

Ο ΕΝΦΙΑ ως «καθρέφτης» περιουσίας και η ανάγκη διορθώσεων
Πέρα από το ύψος του φόρου, το εκκαθαριστικό του ΕΝΦΙΑ λειτουργεί ως καθρέφτης της περιουσιακής εικόνας που διαθέτει η ΑΑΔΕ για κάθε φορολογούμενο. Γι’ αυτό ο προσεκτικός έλεγχος είναι κρίσιμος: πρέπει να διασταυρωθεί αν εμφανίζονται όλα τα ακίνητα, αν έχουν διαγραφεί όσα πωλήθηκαν ή μεταβιβάστηκαν, καθώς και αν αποτυπώνονται σωστά τα τετραγωνικά, ο όροφος, η παλαιότητα, το ποσοστό συνιδιοκτησίας και το είδος εμπράγματου δικαιώματος. Ένα λάθος σε οποιοδήποτε από αυτά τα πεδία μπορεί να εκτοξεύσει τον φόρο, ακόμη και σε περιπτώσεις που ο ιδιοκτήτης δικαιούται ελαφρύνσεις.

Αντίστοιχα, πρέπει να διαπιστωθεί ότι έχουν εφαρμοστεί ορθά όλες οι εκπτώσεις και απαλλαγές: λόγω εισοδήματος, οικογενειακής κατάστασης, αναπηρίας ή ασφάλισης του ακινήτου. Τυχόν αστοχία στην αποτύπωση αυτών των δεδομένων συνεπάγεται υψηλότερη οφειλή από την πραγματική. Για τις περιπτώσεις λαθών ή «εκπλήξεων», η ΑΑΔΕ προγραμματίζει να ανοίξει εκ νέου την εφαρμογή διορθωτικών δηλώσεων Ε9, ώστε να υποβληθούν αλλαγές και να εκδοθούν νέα εκκαθαριστικά με μειωμένο φόρο και αναπροσαρμοσμένο πρόγραμμα δόσεων.

Σε αυτό το πλαίσιο, ο ΕΝΦΙΑ 2026 δεν αποτελεί απλώς ένα ακόμη ειδοποιητήριο πληρωμής, αλλά κρίσιμο εργαλείο αποτύπωσης και αναδιάταξης της φορολογικής βάσης στην ακίνητη περιουσία, ενόψει και της μερικής κατάργησής του από το 2027 για συγκεκριμένες κατηγορίες ιδιοκτητών.

– 2026 απαλλαγή Αυτοί Διάφορα Εκκαθαριστικά εκπτώσεις ΕΝΦΙΑ θα και κινδυνεύουν λάθη με πάρουν Ποιοι
Είμαστε και στο Google News: Ακολουθήστε μας

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Όσκαρ: Ποια ηθοποιός εμφανίστηκε με φόρεμα 4 εκατομμυρίων δολαρίων; Το μοναδικό στην ιστορία του θεσμού
Κυ, 15 Μαρ 2026 21:57
Παραλίγο τραγωδία! Ποδηλάτισσα γλιστράει και παρά… τρίχα γλιτώνει από τον γκρεμό! (Βίντεο σοκ)
Κυ, 15 Μαρ 2026 21:48
Εκκαθαριστικά ΕΝΦΙΑ 2026: Αυτοί θα πάρουν απαλλαγή και εκπτώσεις – Ποιοι κινδυνεύουν με λάθη
Κυ, 15 Μαρ 2026 21:44
Ελλάδα: Σοκ και φρίκη με 11χρονη! “Μαμαααα, μου κάνανε κακό, με ανάγκασαν να…”
Κυ, 15 Μαρ 2026 21:36
Θλίψη! Πέθανε ξαφνικά ο σπουδαίος Έλληνας σεφ…
Κυ, 15 Μαρ 2026 21:29
Αυτά τα 3 ζώδια έχουν «σκοτεινή» γοητεία! Θέλεις να τρέξεις μακριά τους αλλά κολλάς!
Κυ, 15 Μαρ 2026 18:02
Facebook X (Twitter) Pinterest Vimeo WhatsApp TikTok Instagram

Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232108

  • TAYTOTHTA
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΠΟΡΡΗΤΟΥ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
© 2026 net-time.gr

Πληκτρολογήστε και πατήστε Enter για να αναζητήσετε . Πατήστε Esc για ακύρωση.