Close Menu
Net-time.gr
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΔΙΑΦΟΡΑ
  • LIFESTYLE
  • TV
  • ΔΙΕΘΝΗ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
ΝΕΑ

Ελλάδα: Θρήνος και σοκ στον αθλητικό κόσμο! Πέθανε ξαφνικά ο γνωστός σε όλους…

Πε, 5 Φεβ 2026 12:42

Τέλος τα δύσκολα για 3 ζώδια, μετά τις 5 Φεβρουαρίου 2026 – Έρχεται κάτι νέο…

Πε, 5 Φεβ 2026 12:08

Καιρός: Νέο έκτακτο δελτίο επιδείνωσης από την ΕΜΥ – Οι 7 περιοχές που θα “χτυπηθούν”

Πε, 5 Φεβ 2026 11:18
Facebook X (Twitter) Instagram
Net-time.gr
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΔΙΑΦΟΡΑ
  • LIFESTYLE
  • TV
  • ΔΙΕΘΝΗ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Net-time.gr

«Ξηρή καταιγίδα»: Νέες εστίες φωτιάς από κεραυνούς – Σε ποιες περιοχές υπάρχει κεραυνική δραστηριότητα

Σα, 26 Αυγ 2023 15:52 Καιρός
Facebook Twitter WhatsApp Email Copy Link

Έντονη κεραυνική δραστηριότητα καταγράφεται τις τελευταίες ώρες με επίκεντρο την Αττική, την Εύβοια και τα νησιά των Κυκλάδων.

Στις περισσότερες περιπτώσεις πρόκειται για το φαινόμενο της “ξηρής καταιγίδας”, όπου δεν υπάρχει βροχή, αλλά μόνο κεραυνοί, γεγονός που έφερε προβλήματα, καθώς δημιούργησε εστίες φωτιάς.

Αυτή την στιγμή, έντονη κεραυνική δραστηριότητα καταγράφεται μεταξύ Άνδρου και Νότιας Εύβοιας.

Όπως αποτυπώνεται και στον χάρτη που ακολουθεί με άσπρο χρωμα είναι οι νέοι κεραυνοί πριν 20’, με κίτρινο πριν 45-50’, με κόκκινο πριν 100-140’.

Μέσα σε μία ώρα έπεσαν 270 κεραυνοί σε Βάρη-Βουλιαγμένη 

Στην Αττική σημειώνονται από τα ξημερώματα καταιγίδες, κυρίως στα νότια τμήματα, συνοδευόμενες από έντονη κεραυνόπτωση που προκάλεσε έξι νέες εστίες σε δασικές περιοχές σε διάσπαρτα σημεία σε Βάρη, Βούλα, Κορωπί και σε δύσβατη περιοχή στην περιοχή του Βαρνάβα. Οι πυρκαγιές τέθηκαν υπό έλεγχο από τις δυνάμεις της Πυροσβεστικής και πιθανολογείται ότι προκλήθηκαν λόγω της έντονης κεραυνικής δραστηριότητας που εκδηλώθηκε στην περιοχή.

Την ίδια ώρα, σε εξέλιξη είναι φωτιές  σε Γραμματικό, Βαρνάβα και Μαραθώνα που επίσης προκλήθηκαν από κεραυνό.

Οι εστίες βρίσκονται στην περιοχή του Γραμματικού, όπως και στον Βαρνάβα, το Καλέντζι και Άνω Σούλι. Λίγο πριν τις 11:00 το πρωί, οι πυροσβέστες κατάφεραν να σβήσουν το ένα μέτωπο, στο Γραμματικό προς Καλέντζι.

Η φωτιά σήμανε συναγερμό στην Πυροσβεστική, που κινητοποίησε ισχυρές επίγειες και εναέριες δυνάμεις.

Τι προσέχουμε – Πώς αντιδρούμε 

-Βγαίνουμε αμέσως από θάλασσα
-Μακριά από πλαζ και χώρους που έλκουν τους κεραυνούς όπως δέντρα και δασικές εκτάσεις
-Σε περίπτωση που βρεθείτε σε χώρους θα αντιληφθείτε μερικά δευτερόλεπτα πριν την εκδήλωση του κεραυνού την λάμψη πρώτα και μετά τον κρότο από τον κεραυνό.
Μία μέση αστραπή μεταφέρει ενέργεια πάνω από μισό δισεκατομμύριο joule, όση περίπου παράγει ένας σταθμός παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας σε ένα δευτερόλεπτο. Η θερμοκρασία στην περιοχή όπου δημιουργείται η αστραπή αγγίζει θερμοκρασίες υψηλότερες κι από αυτές που επικρατούν στην επιφάνεια του ήλιου.

Το φαινόμενο της «ξηρής καταιγίδας» – Κάτω από ποιες συνθήκες εκδηλώνονται και τι προκαλούν

Ξηρή καταιγίδα είναι καταιγίδα η οποία συνοδεύεται από αστραπές και βροντές με καθόλου ή ελάχιστη βροχή (0 έως 2.5 mm). Όλη η βροχή, ή η περισσότερη, εξατμίζεται προτού φτάσει στο έδαφος. Αυτό το φαινόμενο είναι συχνό στην περιοχή μας κατά την μεταβατική περίοδο από χειμώνα σε καλοκαίρι, δηλαδή τους μήνες της άνοιξης και σπανιότερα το φθινόπωρο.

Οι ξηρές καταιγίδες εκδηλώνονται στην περιοχή μας όταν επηρεαζόμαστε από ξηρές και σχετικά θερμές αέριες μάζες από την βόρειο Αφρική, όπου τα ποσοστά υγρασίας στην ατμόσφαιρα είναι περιορισμένα και ταυτόχρονα υπάρχει αρκετή αστάθεια για την εκδήλωση τους.

Δείτε το δελτίο καιρού:


«Ξηρή – blog από δραστηριότητα εστίες Καιρός καταιγίδα κεραυνική κεραυνούς νέες περιοχές Ποιες σε Υπάρχει φωτιάς
Είμαστε και στο Google News: Ακολουθήστε μας

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Ελλάδα: Θρήνος και σοκ στον αθλητικό κόσμο! Πέθανε ξαφνικά ο γνωστός σε όλους…
Πε, 5 Φεβ 2026 12:42
Τέλος τα δύσκολα για 3 ζώδια, μετά τις 5 Φεβρουαρίου 2026 – Έρχεται κάτι νέο…
Πε, 5 Φεβ 2026 12:08
Καιρός: Νέο έκτακτο δελτίο επιδείνωσης από την ΕΜΥ – Οι 7 περιοχές που θα “χτυπηθούν”
Πε, 5 Φεβ 2026 11:18
Γερμανία: Αυτός είναι ο νεαρός πατέρας ελεγκτής που έπεσε νεκρός από τα χτυπήματα Έλληνα
Πε, 5 Φεβ 2026 09:21
Αθήνα: Σαν ταινία! Σοκαριστικά όσα έκανε η δασκάλα γιόγκα! Ποια είναι; Δεν της έδιναν οι συγγενείς δανεικά και…(Νέα βίντεο)
Τε, 4 Φεβ 2026 22:29
Χίος: Σοκάρει ο δύτης για την πολύνεκρη τραγωδία – Η φρικιαστική αποκάλυψη για όσα είδε! “Δεν περιγράφεται…”
Τε, 4 Φεβ 2026 22:02
Facebook X (Twitter) Pinterest Vimeo WhatsApp TikTok Instagram

Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232108

  • TAYTOTHTA
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΠΟΡΡΗΤΟΥ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
© 2026 net-time.gr

Πληκτρολογήστε και πατήστε Enter για να αναζητήσετε . Πατήστε Esc για ακύρωση.