Close Menu
Net-time.gr
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΔΙΑΦΟΡΑ
  • LIFESTYLE
  • TV
  • ΔΙΕΘΝΗ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
ΝΕΑ

Αυτό είναι το διαχρονικό μαγιό που δείχνει πάντα κομψό και κολακεύει κάθε σιλουέτα – Ταιριάζει σε όλες!

Σα, 13 Ιούν 2026 15:09

Ελλάδα: Φωτιές τώρα! Τέσσερα ενεργά μέτωπα πυρκαγιάς στη χώρα

Σα, 13 Ιούν 2026 15:02

Αυτά τα 3 ζώδια κάνουν την ανατροπή! Πέφτουν οι μάσκες, ένα μυστικό έρχεται στο φως και μία συνάντηση θα…

Σα, 13 Ιούν 2026 12:43
Facebook X (Twitter) Instagram
Net-time.gr
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΔΙΑΦΟΡΑ
  • LIFESTYLE
  • TV
  • ΔΙΕΘΝΗ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Net-time.gr

Ευλογιά των Πιθήκων: Εντοπίστηκε το πρώτο κρούσμα στην Ευρώπη – Σε ποια χώρα βρέθηκε η πιο μεταδοτική παραλλαγή της νόσου mpox

Πε, 15 Αυγ 2024 19:39 ΔΙΑΦΟΡΑ
Facebook Twitter WhatsApp Email Copy Link

Τον κώδωνα του κινδύνου έκρουσε χθες (14.08.2024) ο γενικός διευθυντής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγέσους, σχετικά με την πιθανότητα η ευλογιά των πιθήκων να εξαπλωθεί σε ολόκληρο τον κόσμο πέρα από την Αφρική, ενώ σήμερα (15/08/2024) ανακοινώθηκε το πρώτο κρούσμα στην Ευρώπη και συγκεκριμένα στη Σουηδία.

Χθες ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας κήρυξε κατάσταση έκτακτης ανάγκης για την παγκόσμια υγεία λόγω του ξεσπάσματος του «Clade Ib», ενός νέου θανατηφόρου στελέχους της ευλογιάς των πιθήκων στην Αφρική.

«Αυτό που πρέπει να μας απασχολήσει όλους είναι η εξάπλωση του ιού εντός της Αφρικής και πέραν αυτής. Η πιθανότητα αυτή είναι πολύ ανησυχητική», είπε ο γενικός διευθυντής Γκεμπρεγέσους συνιστώντας προσοχή για τη δημόσια υγεία.

Μόνο τον τελευταίο χρόνο έχουν αναφερθεί 17.000 κρούσματα και περισσότεροι από 500 θάνατοι σε 13 χώρες της Αφρικής.

Τα περισσότερα κρούσματα βρίσκονται στη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό στην οποία υπάρχουν 96% επιβεβαιωμένα κρούσματα τον τελευταίο μήνα.

Συγκριτικά με το 2023, τα κρούσματα έχουν αυξηθεί κατά 160%.

Συνολικά έχουν καταγραφεί 38.465 κρούσματα σε 16 χώρες της Αφρικής από τον Ιανουάριο του 2022. Από αυτούς, οι 1.456 ασθενείς, πέθαναν.

Επιδημιολόγος που εργάζεται στο Κονγκό, ο Ζακ Αλόντα, ανέφερε πως υπάρχει μεγάλη ανησυχία για την εξάπλωση της ευλογιάς των πιθήκων, σε καταυλισμούς προσφύγων που βρίσκεται ανατολικά.

«Η χειρότερη περίπτωση που έχω δει, είναι αυτή ενός βρέφους έξι εβδομάδων, που προβλήθηκε σε ηλικία μόλις δύο εβδομάδων».

«Μολύνθηκε επειδή ο υπερπληθυσμός του νοσοκομείου ανάγκασε αυτό και τη μητέρα του να μοιράζονται ένα δωμάτιο με κάποιον άλλον ασθενή που είχε τον ιό και ο οποίος δεν είχε διαγνωστεί», είπε ο Αλόντα για την κατάσταση στο Κονγκό.

Οι τρόποι μετάδοσης και τα συμπτώματα
Η ευλογιά των πιθήκων είναι μία ιογενής ασθένεια και μεταδίδεται εύκολα από τα μολυσμένα ζώα στους ανθρώπους.

Μπορεί να μεταδοθεί πολύ εύκολα μεταξύ των ανθρώπων μέσω της στενής επαφής (άγγιγμα, φιλί, σεξουαλική επαφή, μολυσμένες βελόνες και ρούχα).

Σαν σύμπτωμα έχει πυρετούς, εξανθήματα σε όλο το σώμα, πονοκεφάλους, οσφυαλγία, διογκωμένους λεμφαδένες και χαμηλή ενέργεια.

Στα προηγούμενα στελέχη του ιού, τα εξανθήματα εμφανίζονταν στο πρόσωπο, το στόμα και τα γεννητικά όργανα.

Η ασθένεια προσέβαλε κυρίως ομοφυλόφιλους και αμφιφυλόφιλους άνδρες.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας έχει υπογράψει ήδη για την επείγουσα χρήση των δύο εμβολίων και έχει αναπτύξει ένα σχέδιο αντιμετώπισης που απαιτεί 15 εκατ. δολάρια.

– blog mpox Βρέθηκε Διάφορα Εντοπίστηκε Ευλογιά: Ευρώπη κρούσμα μεταδοτική νόσου παραλλαγή πιθήκων πιο Ποια που πρώτο σε στην της το τον χώρα
Είμαστε και στο Google News: Ακολουθήστε μας

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Αυτό είναι το διαχρονικό μαγιό που δείχνει πάντα κομψό και κολακεύει κάθε σιλουέτα – Ταιριάζει σε όλες!
Σα, 13 Ιούν 2026 15:09
Ελλάδα: Φωτιές τώρα! Τέσσερα ενεργά μέτωπα πυρκαγιάς στη χώρα
Σα, 13 Ιούν 2026 15:02
Αυτά τα 3 ζώδια κάνουν την ανατροπή! Πέφτουν οι μάσκες, ένα μυστικό έρχεται στο φως και μία συνάντηση θα…
Σα, 13 Ιούν 2026 12:43
Ελλάδα: Πέθανε, μετά από σκληρή μάχη με τον καρκίνο, ο γνωστός ιδιοκτήτης…
Σα, 13 Ιούν 2026 12:40
Διπλό έγκλημα στο Αίγιο: Σκηνές τραγωδίας στην κηδεία μάνας και γιου – “Δράμα, αυτά τα μυστικά τα πήραν μαζί τους”
Σα, 13 Ιούν 2026 12:35
Ελλάδα: Μητέρα έσυρε στα δικαστήρια τον σύζυγό της, γιατί η 9χρονη κόρη τους της είπε: “Μαμά, εγώ και ο…”
Σα, 13 Ιούν 2026 12:27
Facebook X (Twitter) Pinterest Vimeo WhatsApp TikTok Instagram

Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232108

  • TAYTOTHTA
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΠΟΡΡΗΤΟΥ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
© 2026 net-time.gr

Πληκτρολογήστε και πατήστε Enter για να αναζητήσετε . Πατήστε Esc για ακύρωση.