Close Menu
Net-time.gr
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΔΙΑΦΟΡΑ
  • LIFESTYLE
  • TV
  • ΔΙΕΘΝΗ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
ΝΕΑ

Απώλεια που συγκινεί – Έφυγε από τη ζωή η 27χρονη Ράνια μετά από μάχη με τη νόσο ALS

Πε, 25 Ιούν 2026 15:55

Θεσσαλονίκη: Οι κινήσεις του 26χρονου ληστή σε ασανσέρ που καταγράφηκαν σε κάμερα – Πώς εξαρθρώθηκε η δράση του (Βίντεο)

Πε, 25 Ιούν 2026 15:51

Ανατροπές στα τέλη Ιουνίου: Για ποια 4 ζώδια ανοίγει ξανά ένα παλιό κεφάλαιο και μια δευτερη ευκαιρία

Πε, 25 Ιούν 2026 15:39
Facebook X (Twitter) Instagram
Net-time.gr
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΔΙΑΦΟΡΑ
  • LIFESTYLE
  • TV
  • ΔΙΕΘΝΗ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Net-time.gr

Μεγάλη ανησυχία Λέκκα – Στην Κωνσταντινούπολη περιμένουμε μεγάλο σεισμό, κινδυνεύει η Αγιά Σοφιά

Σα, 2 Δεκ 2023 23:42 ΔΙΑΦΟΡΑ
Facebook Twitter WhatsApp Email Copy Link

Την ανησυχία του για τις ζημιές που ενδεχομένως να προκληθούν στην Αγια Σοφιά, καθώς, όπως είπε  περιμένουν έναν μεγάλο σεισμό στην Κωνσταντινούπολη, εξέφρασε ο σεισμολόγος Ευθύμης Λέκκας, στην ΕΡΤ και την εκπομπή «Σαββατοκύριακο από τις 6».

Ο κ. Λέκκας ανέφερε μεταξύ άλλων ότι η Αγία Σοφία έχει μια ηλικία της τάξεως των 1.500 ετών περίπου κι ότι μέσα σε αυτό το χρονικό διάστημα υπέστη πολλές καταστροφές κατά διαστήματα και βεβαίως στα 1.500 αυτά χρόνια έχει υποστεί τη φθορά του χρόνου. «Έτσι λοιπόν, ορισμένα στοιχεία, είτε από την οροφή είτε σε άλλες θέσεις καταπίπτουν» σημείωσε και πρόσθεσε ότι «σε αυτό συνετέλεσαν οι έντονες καιρικές συνθήκες όλα αυτό τα χρόνια, όλη αυτή την περίοδο, συνθήκες οι οποίες αφορούν ουσιαστικά τις έντονες βροχοπτώσεις, την εναλλαγή θερμοκρασίας, τον άνεμο, είναι στοιχεία αυτά που διαβρώνουν ουσιαστικά το κέλυφος της Αγίας Σοφίας και έτσι είναι σε ιδιαίτερα τρωτή κατάσταση» υπογράμμισε.

Συμπλήρωσε ότι «Εκείνο όμως που μας ανησυχεί περισσότερο είναι ότι εάν εκδηλωθεί κάποιος μεγάλος σεισμός, τότε ενδεχομένως να έχουμε μεγάλα προβλήματα. Όπως όλοι ξέρουμε στην Κωνσταντινούπολη περιμένουμε ένα μεγάλο σεισμό. Αυτό προκύπτει από πολύχρονες έρευνες πολλών επιστημονικών ομάδων στην Αγία Σοφία και στο ρήγμα της Κωνσταντινούπολης. Αυτό το ρήγμα έπρεπε ουσιαστικά να δραστηριοποιηθεί και να δώσει ένα σεισμό της τάξεως των 7 βαθμών μέχρι το 2022. Όμως δεν δραστηριοποιήθηκε και όσο περνάνε, όσο περνάει ο καιρός, οι τάσεις συσσωρεύονται με αποτέλεσμα να περιμένουμε ακόμη μεγαλύτερο σεισμό. Σε αυτή την περίπτωση, δηλαδή στην περίπτωση εκδήλωσης ενός μεγάλου σεισμού, είναι φυσιολογικό να αναμένουμε να έχουμε μερικές βλάβες στην Αγία Σοφία ή μεγαλύτερες, αλλά βεβαίως αυτό είναι ένα θέμα το οποίο υποδεικνύει ότι σε κάθε περίπτωση θα πρέπει να γίνουν εργασίες συντήρησης όλων των στοιχείων της Αγίας Σοφίας και κυρίως αυτών που είναι που κρίνονται ουσιαστικά πιο επικίνδυνα».

Σε άλλο σημείο ο κ. Λέκκας ανέφερε «υπάρχουν μέτρα που δεν διασφαλίζουν, αλλά εν πάση περιπτώσει μειώνουν τον κίνδυνο κατάρρευσης ή ολικής μερικής. Βεβαίως αυτό το πρόβλημα ενισχύθηκε από τότε που η Αγιά Σοφία έγινε τζαμί, με αποτέλεσμα εκατομμύρια άνθρωποι κάθε χρόνο να επισκέπτονται την Αγιά Σοφία. Αυτό από μόνο του δημιουργεί κάποια προβλήματα μέσα στο μνημείο. Συνεπώς η τρωτότητα της αυξάνεται ακόμα περισσότερο και βέβαια ο κίνδυνος αυξάνεται όσο πλησιάζει ο χρόνος για την εκδήλωση ενός μεγάλου σεισμού».

Δείτε το βίντεο – Ευθύμης λέκκας: Στην Κωνσταντινούπολη περιμένουμε έναν μεγάλο σεισμό


– blog Αγία Ανησυχία Διάφορα ένα… έναν Κινδυνεύει Κωνσταντινούπολη: Λέκκα μεγάλη μεγάλο περιμένουμε σεισμό Σοφία στην
Είμαστε και στο Google News: Ακολουθήστε μας

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Απώλεια που συγκινεί – Έφυγε από τη ζωή η 27χρονη Ράνια μετά από μάχη με τη νόσο ALS
Πε, 25 Ιούν 2026 15:55
Θεσσαλονίκη: Οι κινήσεις του 26χρονου ληστή σε ασανσέρ που καταγράφηκαν σε κάμερα – Πώς εξαρθρώθηκε η δράση του (Βίντεο)
Πε, 25 Ιούν 2026 15:51
Ανατροπές στα τέλη Ιουνίου: Για ποια 4 ζώδια ανοίγει ξανά ένα παλιό κεφάλαιο και μια δευτερη ευκαιρία
Πε, 25 Ιούν 2026 15:39
Ανατροπή στην Καλλιθέα: Ταυτοποιήθηκε το θύμα της συμπλοκής – Τι αποκαλύπτουν οι έρευνες
Πε, 25 Ιούν 2026 14:26
Συναγερμός στη λίμνη Αώου: Πτώση πυροσβεστικού ελικοπτέρου κατά τη διάρκεια κατάσβεσης
Πε, 25 Ιούν 2026 14:00
Καθηγητής Παπαζάχος: Αναλύει τα ελληνικά ρήγματα που μπορούν να δώσουν μεγάλους σεισμούς
Πε, 25 Ιούν 2026 11:42
Facebook X (Twitter) Pinterest Vimeo WhatsApp TikTok Instagram

Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232108

  • TAYTOTHTA
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΠΟΡΡΗΤΟΥ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
© 2026 net-time.gr

Πληκτρολογήστε και πατήστε Enter για να αναζητήσετε . Πατήστε Esc για ακύρωση.